fbpx

Curriculum Vitae

Faptul că eu scriu despre CV-urile oamenilor cu putere de la noi e normal să genereze tot felul de atacuri, mai ales că partea de amenințări nu a funcționat. Faptul că în ultima vreme ating și oameni cu legături solide cu SIE și SRI este și mai supărător. Sigur că eu sunt departe de a fi perfect. Am mai tot scris asta. Dar nu sunt șantajabil. În niciun fel. Nu am probleme să fac greșeli și să le și recunosc. Bou am fost și voi mai fi.

Mai nou, văd că sunt oameni care investighează ce am făcut eu în SUA și Canada acum 24 de ani și respectiv acum 19 ani. E normal ca presa să facă asta și este la fel de firesc ca eu să răspund.

SUA - am fost pe vas de croazieră și apoi tâmplar (ilegal) în Chicago până când mi-am făcut actele: permis de conducere și Social Security Number. Am făcut apoi programare - contractor pentru câteva firme, printre care și IBM, și un contract foarte scurt cu Microsoft. În CV am trecut programator IBM pentru că era firma cea mai cunoscută și cam așa făceau toți programatorii pe care îi știam.

În Canada am lucrat tot la fel, contractor, iar printre firmele cu care am lucrat a fost din nou IBM, unde am fost și team leader pentru o perioadă, și am predat IT la un colegiu din Victoria, Canada. Contractorii plătesc mai puține taxe și eu eram hotărât să fac bani. Ca documente doveditoare am doar certificate de calificare și un check care dovedește cam câți bani făceam pe lună ca programator. Am fost convins că nu mă voi întoarce niciodată în IT în momentul în care am făcut curățenie. Ne-am mutat de atunci în vreo alte cinci țări. Nu am fost un programator excepțional, cred că am fost unul mediocru, dar am fost plătit bine și foarte bine, că așa erau vremurile. Sincer nu m-am gândit vreodată că voi avea nevoie să dovedesc lucrurile astea. Sunt oameni care pot să dea referințe despre ce am făcut eu - din Seatlle, mama copilului meu, care e canadiancă, o româncă pe care am ajutat-o să se angajeze tot când eram în Canada și unul din programatorii cu care am rămas în contact din Toronto.

Pe partea de studii.

Am terminat TCM-ul în Craiova, dar nu m-am chinuit deloc. Aș fi vrut să fac IEFS, dar mama nu m-a lăsat. Am intrat foarte bine, sigur în primii 30, cu o competiție foarte mare. Singurele lucruri cu care mi-am bătut capul în timpul facultății au fost computerele și proiectare asistată pe calculator. Mă duceam pe la laboratoarele de la Automatică ca să învăț programare. Am fost plecat în Anglia în ultimul an de studiu, am muncit la căpșuni, căci era groasă rău acasă. Am vrut să rămân acolo. M-am specializat în Auto-CAD. Licența mi-am dat-o în anul următor și am avut nota finală 9.66. Universitatea nu mi-a folosit, practic, niciodată, la nimic.

Am făcut un masterat în diplomație la Universitatea din Malta. Am aplicat și am primit o bursă în 2001. A fost un master online pe care mi-am dorit tare mult să-l fac, căci eram tare plictisit de computere și de cariera mea. A durat mult pentru că lucram și aveam copil mic. Am trecut cam greu primele cursuri, engleza mea academică era slăbuță și nu știam mare lucru despre subiectele de studiu. Abia în anul trei am început să pot să mă ocup mult mai serios. Am terminat cu Summa cum laude masteratul. Lucrarea mea de master a stat la baza unei cărți publicate în Chicago, care se vindea pe Amazon. Universitatea din Malta are un rank bunișor, peste universitățile din România, dar nu unul excepțional. Habar nu am dacă aș face față unei universități foarte bune, dar nu am avut niciodată șansa asta, am fost mult prea sărac și prea hotărât să supraviețuiesc în perioada în care am fost la vârsta la care aș fi putut încerca așa ceva.

Pot să vă scriu la fel despre toate, toate slujbele mele. Pot să vă dau oameni cu care să vorbiți despre mine în diverse perioade, căci nu este exclus să-mi amintesc pe pozitiv anumite lucruri, chiar dacă nu vreau asta. Despre toate astea am scris prin Dilema și pe blogul meu fără niciun fel de rețineri. Sigur că nu e nimeni obligat să citească ce am scris eu, ci eu sunt obligat să fac lucrurile acestea cât mai clare. În concluzie, ăsta sunt, nu am altul mai bun. Dacă aveți opțiuni mai bune și oameni mai deschiși despre trecutul lor la alegerile care vin, vă rog, votați cu ei, dar votați.

Educație

06.2008 - 06.2010
Institutul Aspen

Curs Moderator

02.2008 - 02.2008
Universitatea Central Europeană, Budapesta (Ungaria)

Curs Management și Leadership

01.2002 - 06.2005
Academia de Studii Diplomatice, Valleta (Malta)

Master în Diplomație Bilaterală

01.2001 - 10.2001
Centrul de Certificare Microsoft, Victoria (Canada)

Curs Sisteme și Software Microsoft

03.2000 - 10.2000
Centrul de Certificare Sun&Java Systems, Victoria (Canada)

Certificare inginer sisteme Sun&Java

09.1990 - 06.1995
Universitatea din Craiova, Facultatea "Tehnologia construcțiilor de Mașini", Craiova (Romania)

Programare asistată pe calculator

Experiență

01.2003 - prezent

Trainer și Scriitor

01.2015 - 01.2016
UN OHCHR, Geneva (Elveția)

Membru al Board-ului de Trustees al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului din cadrul ONU

09.2016 - 10.2017
Consiliul Europei, Strassbourg (Franta)

Reprezentantul Special al Secretarului General al Consiliului Europei pentru probleme romilor

03.2016 - 09.2016
Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, București (România)

Secretar de Stat

12.2015 - 03.2016
Guvernul României, București (România)

Consilier de Stat - incluziune socială și drepturile omului

01.2013 - 12.2015
World Vision Eastern Europe, Middle East, South Caucasus

Director Suport Regional

01.2008 - 01.2013
Policy Center for Roma and Minorities and Open Society Institute

Director Executiv / Senior Advisor

08.2005 - 01.2008
European Roma Grassroots Organisation

Fondator / Director

08.2003 - 08.2005
European Roma Information Office, Brussels (Belgia)

Deputy Director and ad-interim Executive Director

01.2003 - 08.2003
DiploFoundation, Malta

Director al Programului pentru Drepturile Omului

03.1997 - 03.2000
Helin's Trading, Craiova (România)

Director

12.1995 - 02.1997
IBM, Chicago (USA)

Programator

08.1994 - 12.1995
Helin's Trading, Craiova (România)

Director