fbpx

Despre cârduri, smântână, SUA si doamna Europa

1996

Sunt în Chicago . Am venit în State să scap de sărăcie și în Chicago pentru Michael Air Jordan; MJ pentru pretenari. Dumnezeul baschetului pentru păcătoșii și păcătoasele care nu au auzit de el. Să fiți iertați !

Năuc tare, am 25 de ani și filozofic habar nu am ce vreau și ce caut. Până de foarte curând (câteva săptămâni) am fost sărac lipit dar asta conta prea puțin- stau în același oraș cu zeul Jordan. Suntem amândoi ciori, cârduri diferite e drept; al lui e mult mai bine văzut decât al meu în România.

Aici, în State, lucrurile nu sunt așa de clare, țiganii mi se pare că au un mic avantaj. Sunt perceput ca romantic, boem, spirit liber, cu talente multe și naturale incluzând cântatul și iubitul. În condițiile astea măcar când vine vorba de agățat avantajul e la cârdul meu și nu la cel al lui Jordan. Oricum și ai noștri și ai lui suntem încă departe de a fi percepuți că porumbei, vulturi, acvile sau cine știe ce alt păsăroi valoros cu care se identifică șmecherii fraților noștrii cu handicap de melanină. Indiferent de culoare, nație, cârd, MJ zboară cel mai frumos și mă face să visez că aș putea și eu. Cel mai aproape a fost că m-am visat lebădoi. Probabil visul e mai mult legat de povestile care circulă prin Viena decât MJ dar divaghez…

Sunt într-un magazin Safeway undeva pe Pulasky. E cam de fițe dar, deah, am dat cu nasu’ în niște bani și pretind și eu că sunt vulturoi azi. Sunt înțolit ielegant cu nește țoale de firmă bineînțeles cumpărate second hand de la Salvation Army. Am și nește pantofi fără șirete, roșiatici tot de acolo. Papionu’ îmi lipsește dar oricum mă simt domn de domn.

În față mea o cucoană care e și ea aproape la fel de bine îmbrăcată că mine. Se mișcă familiar și pare nervoasă. Suntem în raionul de lactate. Mă jur că în toată Craiova nu aveam atâtea produse câte sunt acolo. Se duce la o vânzătoare și o întreabă cu determinare :

– Smântână aveți ?

Vânzătoarea răspunde logic :

– Excuse me ?

– Smântână făi, smântână aveți ?

Americanca nesimțită răspunde la fel :

-Excuse me ?

-Ce ai făi, ce nu înțelegi, SMÂÂÂÂNTÂÂÂÂNĂĂĂĂĂĂĂ! Aveți SMÂNTÂNĂĂ ?

Instinctul de a servi și a fi politicos omoară creierul americancei care începe să scotocească în produse încercând să ghicească ce vrea clienta.

– Făi Smântânăăăăă, ăsta e iaurt nu e smântână. Smântână făi proasto nu lapte bătut; ce să fac eu cu laptele bătut ? Nu unt nebunoo ! SMÂÂÂÂNTÂÂÂÂNĂĂĂĂĂĂĂ făăăi offfff , smântânăăăă.

– Doamne da proști sunteți voi americanii , SMÂÂÂÂNTÂÂÂÂNĂĂĂĂĂĂĂ făi, SMÂNTÂNĂ ce dracului îmi dai tu mie aici !

Până la urmă, dupa vreo 10 minute, americanca găsește smântâna.

– Eee, ai văzut că se poate. Ce era așa greu, smântână.

– Sour Cream -smeainteaaanaaa, zice americanca transpirată si cu un zâmbet larg.

– Așa dragă, smântână, răspunde și doamna zâmbind superior.

Se duce țanțoșă la casa de marcat. Are față d’aia de “am făcut-o muci pe americanca asta proastă”.

Au trecut aproape 20 de ani. În ultimii ani am tot fost la conferințe și seminarii “ielegante”. De cele mai multe ori “dialogul” era cam de același fel ca cel din Chicago.

– Doamnă Europaa, făi doamnăăăăă. Aruncați banii pe fereastă cu trainingurile astea stupide care nu ajută pe nima !

Within the flexicurity framework we will mainstream the effective and sustainable implementation of the flagship initiatives of the EU 2020 including the Anti-Poverty Platform relevant for Roma…

Aruncăm banii aiurea, banii publici doamnăăăăă, îi aruncăm prostește pe hârtii pe care nu le citește nima !

The exhaustive logframe of the strategic approach towards the process involving a large array of multistakeholders…

Vrajealăăăăă doamnă Europa se duc banii pe discursuri și hoteluri luxoase iar în comunitățile de romi e prăpăd.

More effort will be put towards the transposition in reality of the Lisbon Agenda and the Commission will steer this process . The framework strategy for the social inclusion of Roma corroborated with the efforts of the Contact Points…

Nu ne înțelegem deloc făi doamnăăăăă Europoo ! Janes Romanes ?

We strive towards achieving comprehensive and multifuncțional matrixes of assessment and evaluation built-in…

SMÂÂÂÂNTÂÂÂÂNĂĂĂĂĂĂĂ făi Europooo, SMÂÂÂÂNTÂÂÂÂNĂĂĂĂĂĂĂ ce nu înțelegi !

4 Comments

Leave a Comment