fbpx

Despre coruptie si nepotism

Iluzia Romaniei bune

O mare parte din clasa politica romaneasca este profund corupta. O dovedesc nu numai rapoartele diverselor organizatii interguvernamentale, dar si imbogatirea rapida si imposibil de justificat a unui segment semnificativ al celor care au sau au avut functii inalte in guvern sau administratiile locale

Nastase, Becali, Vantu, Catarama, Patriciu, Voiculescu, Bivolaru, Solomon, sunt sau au fost implicati in politica si unii dintre ei inca obtin lejer indeajuns de multe voturi pentru a ramane in elita politica a Romaniei.

Nepotismul in politica romaneasca este rampant. Fiica presedintelui Romaniei si nevestele celor mai importanti doi lideri ai opozitiei sunt in Parlamentul European.Sotia lui Miron Mitrea unul dintre liderii opozitiei al carui nume apare in dosare de coruptie este si ea in Parlamentul Romaniei. Sute de neveste, frati, surori, cumnati, mame, matusi, tati ai politicienilor romani fie ocupa functii obtinute nelegitim, fie conduc afaceri extrem de productive cu statul, intermediate de aceiasi politicieni sau de prietenii lor.

Analizele despre coruptie si nepotism ale marii majoritati a politicienilor justitiari, a jurnalistilor, a analistilor sau a comentatorilor in general se opresc aici. Numai in mod exceptional indraznim sa mergem mai departe in analiza.

Societatea romanesca in majoritatea ei este profund corupta. Tendinta cetateanului roman este in general de a se plange de coruptia celorlalti si in special a elitelor romanesti si sa fie in acelasi timp deschis la a fi corupt sau a corupe.

Pilele care ne pot ajuta sa acceleram procesul de obtinere a unei adeverinte,a unei aprobari sau orice altceva, mersul cu nasul pe tren, spaga, fie si sub forma unor mici atentii la doctor, profesori, meseriasi, functionari; plata cu reducere, dar fara bilet pentru intrarea in institutii publice sau private, frauda proprietarilor de restaurante, baruri, cofetarii, covrigarii, a pietarilor; imprumuturile nerambursabile mici si aparent inocente de la serviciu ( incepand de la coli de hartie si pixuri si terminand cu ciment sau benzina) sunt in fapt acte de coruptie sau furt.

Responsabilitatile noastre in general nu ne intereseaza. Ca cetateni romani transferam mai toate responsabilitatile si visele noastre de perfectiune si moralitate catre clasa politica in timp ce continuam sa fim interesati de mici smenuri si sa admiram deschis sau in secret viata lui Gigi Becali, a lui Irinel Columbeanu sau a Biancai Dragusanu.

Nepotismul e prezent peste tot – universitatile, armata, politia, companiile de stat, companiile private, cluburile sportive au toate probleme cu familii care nu ezita sa isi impuna membrii in functiile cele mai banoase.

Societatea romaneasca isi doreste politicieni corupti pentru ca noi ca cetateni ne dorim mult mai mult alternativa imbogatirii rapide si a unei vieti in huzur fara munca in contrast cu cealalta alternativa care implica disciplina, munca si respectarea legilor ceea ce duce la un nivel bun de trai pentru cat mai multi desi cateodata in dauna interesului personal.

Votand un politician corupt ne validam si speranta de a avea acces la o cale rapida de imbogatire sau catre faima si putere. Marea majoritate a celor mai cunoscuti intelectuali romani au facut compromisuri adesea rusinoase cu puterea. Multi dintre acestia sunt incapabili sa si le recunoasca, altii par schizofrenici functionali.

Prezentarea poporului roman ca fiind fundamental bun, onest si muncitor nu ajuta la nimic, ci doar incurajeaza neresponsabilizarea individuala si victimizarea colectiva. In mod firesc politicienii romani adesea se vad in mod sincer ca fiind victime ale cerintelor absurde ale poporului incapabil sa inteleaga sacrificiul lor personal pentru Romania. La randul lor cetatenii romani se vad victime ale politicienilor corupti de la care au primit si acceptat mita electorala si pe care i-au votat.

Jurnalisti care au facut si fac compromisuri la limita sau dincolo de coruptie continua sa scrie articole furioase impotriva unor personaje politice sau publice care cateodata fac compromisuri mult mai mici decat ale lor. Televiziunile sunt pline de personaje care joaca rolul de mici dumnezei responsabili in a distribui moralitatea pentru altii . Ca dumnezei, acestora nu li se aplica aceleasi standarde impuse politicienilor sau poporului – propria lor coruptie, imoralitate, inconsecventa fiind dincolo de intelegerea oamenilor normali si automat de nejudecat sau discutat.

Ipocrizia societatii romanesti este stridenta pentru marea majoritate a observatorilor neutri, dar ramane invizibila ipocritilor care o perpetueaza si o condamna la oricine altcineva in afara lor si apropiatiilor.

Demonizarea agresiva a oponentului, distrugerea argumentului celuilalt, bascalia, sarcasmul agresiv atat in prezenta sau lipsa celuilalt sunt caracteristici principale ale dezbaterilor din Romania.

Numai in mod exceptional moderatorul dezbaterilor stie indeajuns de multe despre subiect sau invitati si functioneaza ca facilitator al unor discutii constructive din care spectatorul sa invete ceva. In general moderatorii promoveaza scandalul si scandalagii in speranta ca asta le aduce o crestere a audientei.Componenta educativa a mass-mediei aproape a disparut.

Tipul acesta de dezbatere inhiba orice raspuns altul decat unul emotional si agresiv al participantilor si incurajeaza lehamitea pasiva a audientei. Prezenta la vot la ultimele alegeri precum si obsesia imigrarii la marea majoritate a tinerilor sunt consecinte oarecum logice.

Ce ar fi de facut ?

In primul rand ar trebui sa incercam sa incepem de la un punct zero. Ne asumam individual ca avem probleme serioase care trebuiesc remediate si ca trebuie sa facem o schimbare atat pe plan personal cat si colectiva. Renuntam sa gasim scuze de tip securisti, slabiciuni, smechereala, tigani, serpilieni, conspiratia rusilor, a americanilor, a FMI-ului, mafioti, prosti, imigrare etc.

Pregatim promulgarea unui pachet de legi care sa descurajeze in mod serios si eficient coruptia si sa produca o reforma a clasei politice romanesti. Un grup de experti independenti ar putea lucra pe nota de fundamentare a legilor. USL-ul a propus o serie de legi interesante iar presedintele Basescu s-a pronuntat adesea foarte vocal impotriva coruptiei si a coruptilor.Cam toate partidele in opozitie au propus legi bune care au fost uitate in momentul castigarii alegerilor – putem incepe cu un pachet de legi bazate pe cele mai bune propuneri din ultimii ani.

Odata pachetul de legi pregatit, cele mai cunoscute 40- 50 personalitati publice care s-au pronuntat repetat in a elimina coruptia din sistem sa intre in greva foamei- modelul Indian- si sa ceara sustinerea altora pentru a creste presiunea asupra Parlamentului si Senatului. Iliescu, Constantinescu, Basescu, Ponta si Antonescu ar trebui sa fie printre participanti.

Desigur ceea ce propun nu e nici extraordinar si nici inovativ. Insa sunt sigur ca ar fi eficient si ar ajuta clasa politica romaneasca precum si personalitatile publice sa castige credibilitatea de care au mare nevoie.Atat de sigur incat as face greva foamei si m-as stradui sa conving si cativa prieteni.

 

https://www.eurozine.com/romania-why-corruption-will-last/

Leave a Comment