fbpx

Doua variante

In prima o sa fie initial mai bine. Vechii mesteri o sa isi reia pozitiile si aparatul administrativ obisnuit sa raspunda amenintarilor politicianului marlan si ale baronului local deja ales va reactiona rapid. Mai toti sunt flamanzi rau dupa un an de pauza de spagi de la guvern asa ca deschiderea robinetului cu bani publici va ajuta potolirea foamei baronilor. Bani vor fi imediat promisi votantilor captivi, lucru care va rasplati votul acestora si va intari reflexul  raspunsului la mita electorala. Televiziunile penale si patronii lor vor avea din nou acces la finantarile generoase (inclusiv din fonduri Europene) date cu dedicatie, lucru care va ajuta cresterea discrepantei intre realitate si imaginea publica a actiunilor partidelor. Va creste numarul licitatilor cu un singur participant si a vilelor pe numele rudelor si amantelor baronilor loiali.

Pe termen mediu o sa fie din ce in ce mai prost iar pe termen lung poate fi catastrofal. Administratia publica va deveni si mai dependenta de politic si automat mai inepta decat este acum.  In 4 ani probabil o sa fie clar dezastrul guvernarii, lucru care poate va permite innoirea clasei politice daca pana atunci vor mai fi oameni dispusi sa creada in asa ceva.

Varianta doi este cea in care va fi initial mai prost. Reforma sistemelor IT si a administratiei publice va duce la numeroase acte de sabotaj din interior. Mafiotii care au supt cat s-a putut de mult de la stat cat si diversii directori, secretari generali si altii care au fost numiti in ministere prin frauda si cu scopul de a se imbogati pe ei insisi cat si pe diversii smecheri din partid vor reactiona disperat incercand sa provoace un colaps administrativ.

Din ce in ce mai lipsite de banul public televiziunile vor exploda cu tot felul de teorii conspirationiste demne de securistii sau penalii care le controleaza si vor incerca sa manipuleze opinia publica impotriva unei guvernari cinstite prezentand-o ca fiind incompetenta.

De ce avem inca probleme dupa un an de tehnocratie ?

E complicat si aici incerc sa explic doar problemele legate de IT. Sistemele informationale sunt varza si mai toate platformele sunt facute nu cu scopul de a rezolva lucrurile ci cu scopul de a tine captive ministerele. In mod intentionat sau inept salariile pentru programatori sunt de la 3 (cazul cel mai bun) pana la de 12 ori mai mici pentru nivelul lor de competenta. Sa schimbi in intregime servere, platforme, baze de date si modele de securitate este imposibil pe termen scurt din cauza felului in care au fost gandite procedurile de achizitie publica. Timpul minim de a schimba ceva in conditiile in care este nevoie de o echipa de programatori  buni si foarte buni (vreo 100 de oameni), macar 20 de manageri de proiect specializati pe IT de top si cel putin vreo 10 arhitecti cu experienta  este cam de 2 ani (asa au gandit politicienii nostrii cei minunati sistemul). Asta este asa pe super scurt fara sa mai detaliez problemele cu rivalitatea dintre diverse servicii care de fapt ar trebui sa traga in aceeasi directie. In timpul in care am fost in minister am adus doi dintre cei mai buni IT-isti romani cu specializare pe sisteme mari si ei sunt din pacate de aceeasi parere . Un guvern politic corupt poate sa „rezolve” mai repede problema asta dar pe o perioada scurta si foarte scump, prin consultanta de care o sa fie nevoie ciclic. Procesul va fi foarte vulnerabil coruptiei. Un guvern transparent si cinstit poate sa o rezolve in cativa ani.

La ministerul muncii aveam 2 IT-isti  (in acte sunt 3) niciunul capabil sa faca programare. Unul dintre ei cu un salariu sub salariul femeii de servici de la o banca din Bucuresti. Asta in conditiile in care serveam cateva milioane bune de cetateni.

STS-ul si SRI-ul,  serviciile de la care multi asteapta salvarea informatica nu pot sa produca lucruri de calitate atata timp cat sunt servicii opace, aproape imposibil de responsabilizat si cu programatori prost platiti. In plus si ele sunt penetrate politic.

In ministerul Fondurilor Europene nu avem practic o echipa de IT-isti iar rezultatul este cel pe care il vedem. Este imposibil sa evaluezi un produs super complicat de IT atata timp cat tu nu ai nici macar un tester in interiorul institutiei. Pe de o parte noi vrem un aparat administrativ performant si pe de alta parte nu avem cum sa platim oamenii de care avem nevoie.

De ce se intampla asta?

Pentru ca legislatia protejeaza functionarul public angajat acolo pentru a satisface interesul sobolanului politic care a fost ‘ales’ pentru a produce bani si pentru mafiotul care detine televiziunea care spala pe creier omul care voteaza politicianul mai sus mentionat de care depinde postul functionarului public.

Ca si secretar de stat la ministerul muncii stiam 5-6 oameni care ar fi fost mai buni decat mine pentru pozitia respectiva. Din pacate niciunul nu isi dorea sa fie platit la un nivel de cateva ori mai prost decat  castigau, cu beneficiul unor responsabilitati mult mai mari si un program de lucru care depaseste lejer programul din corporatiile cele mai afurisite. Marea noastra majoritate, a putinilor tehnocrati de adevaratelea care am venit in guvern am invatat cum functioneaza sistemul din mers. Dureaza destul de mult pana sa pricepi chichitele administrative. In conditiile in care ministerele sunt impotriva reformei pentru ca asta va duce la pierderea unor locuri foarte caldute sau unor sume mari de bani cenusii si nu prea sunt mecanisme prin care sa poti responsabiliza dinozaurii din ministere, actul decizional este foarte lent. Lipsa de suport politic si cativa oameni strategic plasati de politicieni in pozitii de decizii in ministere contribuie decisiv la incetinirea procesului.

Ce ma sperie pe mine acum este ca brusc vrem ca oamenii politici noi sa se potriveasca unor standarde pe care nici in cele mai bune vise nu le-am atinge noi insine. Pentru ca nu corespund acestor standarde cumva devine acceptabila lenea /indolenta de a nu vota si comparatiile absolut stupefiante intre oameni onesti cu rezultate fabuloase in mediul privat si niste sobolani politici care exista numai din cauza relatiilor mafiote pe care le-au cultivat in partidele lor.

Nimeni intreg la cap nu angajeaza acelasi betiv, marlan si hot care ti-a facut  praf apartamentul  la un cost pentru care ai fi putut cumpara intreg blocul numai pentru ca mesterul cel nou care este clar mult mai competent nu tine cu Steaua sau nu e la fel de sexy ca Brad Pitt.

19 Comments

  1. Da, unul dintre putinii care spune adevarul. Pentru ca îi da mina.
    Si eu as merge, cu orice risc, pe varianta 2 chiar daca o umbra a ei va fi operativa peste minim 15 ani.
    >echipa de programatori buni
    Cu tot respectul, pe linga tehnocrati, progamatori buni, mai trebuie… De exemplu o echipa multidisciplinara. Copywriter, ca sa inteleaga si publicul ce scrie prin saituri si sa nu mai faca varza ce a ramas din limba romana. Toti programatorii, sefii, tehnocratii, se cred copywriteri dar nu sint. Da, autorul articolului ar putea fi, dar in cazul acesta trebuie clonat rapid.
    Toate institutiile suedeze care se respcta au cooptat, in faza dezvoltarii, pe linga programatori, pshiologi, sociologi, specialisti in usabilty. Aceste competente pot fi comasate si intr-o persoana cu conditia ca aceasca chiar sa aibe, documentat cu portofoliu (nu doctorate), cumulul de competente.
    Tot la stiati ca este ca Suedia, care nu da navala la hiperlegislatie si legi punitive, o lege care impune administratiei sa foloseasca limbaj pe intelesul publicului. Exista chiar un sistem automat care analizeaza un text si-i da punctajul de inteligibiltate. Informatiile publice de pe saiturile adminstrative suedeze mai sint si traduse, multe din ele si in romana, romani chib etc.
    România ne avind practic aceasta infrastructura, ar putea face lucruri minunate. Ar putea trece la moneda electronica, ar crea primul card universal din lume, cu ID, plata bancara si inca celelalte pina la 999 de carduri configurabile – SF 🙂
    Esul de fata explica cit se poate de bine care au fost, sint si vor fi obstacolele.
    good luck 🙁

  2. Reblogged this on Persona and commented:
    Val mai explica odata, pentru aia mai grei de cap, de la dreapta, si de la stinga, cum a fost cu guvernul tehnocrat. Ca sa fie clar.
    Numai ca aia, stingacii si dreptacii, au orbul (si surdul) ideologic al gainilor, si nu ar percepe adevarul nici daca ar urla la ei de la un metru distanta.
    Dar omul poate sa incerce, ca nu-i bai.

    1. e bine ca ati reamintit ceva despre care nu se prea vorbeste: sistemul informational si sistemul informatic sunt doua notiuni diferite. in 1982, lucrarea mea de diploma ca inginer la electroenergetica a fost sistemul informational al sistemului energetic national. lucrarea facea arhitectura informationala a intregului si desena canalele si mijloacele de comunicare, care la acea vreme includeau si un sistem informatic – cele cateva retele de calculatoare pentru comanda operativa a sistemului. am avut un consultant care era inginer in ministerul energiei. se pare ca in 1982 in administratia romaneasca se stia mai mult decat se stie acum.

      1. Interesantă lucrare de diplomă ați avut, felicitări! Abordarea corectă și extrem de simplă. Și eu sunt uimit de cât de mare este confuzia, dar sunt convins că aceasta se datorează paradigmei despre care am pomenit. Informatica a luat așa un avânt, încât nu mai avem ochi și urechi decât pentru informaticieni și programatori. Asta văd că a pățit și guvernul ăsta și, cum spune Valeriu Nicolae în ultimul său răspuns, ți-e și frică să spui asta chiar dacă vrei să pari că ești dispus să spui lucrurilor pe nume.

      2. Cred ca a doua confuzie care se face este ca avind la conducere politicieni cu pregatire superioara se garanteaza succesul. Asta contribuie mai mult la mentinerea cultului personalitatii cu toate efectele lui nocive. Nu e treaba mea sa fac studii, dar de exemplu cei mai multi politicieni suedezi inclusiv cei mai buni dintre ei nu au facut facultate iar din cei care au facut-o putin si-au dat lucrarea de diploma. Asta nu inseamna ca sint „analfabeti”. Ceece compenseaza sint alte peromante, printre care si seriozitatea si minutiozitatea, disciplina de a urma metodologiile stabilite, stabilitatea lor in rolurile pe care le ocupa.
        Si garantez ca nimeni nu pomeneste, nici populatia, nici mass media de subiecte tehnocrati, doctorate, plagiate etc. Dar nici nu se cer demisii in lant la virf daca apar probleme, de exemplu transporturi deranjate o saptamina intreaga din cauza zapezii. Si nu apar aproape niciodata in jurnale TV sau in presa.

  3. „Sistemele IT sunt varza si mai toate platformele sunt facute nu cu scopul de a rezolva lucrurile ci cu scopul de a tine captive ministerele”. Abordare greșită, domnule Valeriu. Nu sistemele IT sunt varză ci sistemele informaționale. E ușor de înțeles de ce, dacă îți iese din minte ideea că, fiind sisteme IT, problema se rezolvă de către IT-iști. IT-ul este doar partea tehnologică a sistemelor informaționale, care trebuie în prealabile gândite ca model de management al proceselor, în niciun caz de către IT-iști. Aceștia sunt chemați doar să informatizeze un model de sistem informațional bine gândit și mapat. Din cauza acestei abordări greșite, sărim peste faza de analiză și redisign de procese la cea de achiziție de sistem IT pe care ne scremem să-l implementăm pe …ce? Pe un model de procese improvizat sau gândit de IT-iști ca să se potrivească pe produsul pe care-l vând ei. No way, Nu merge, dar de plătit îi vom plăti ca fraierii pe IT-iști pentru „customizare.”

      1. Valeriu Nicolae, chiar după editarea cosmetică în text, ideea rămâne greșită. Nu IT-iștii rezolvă problemele cu sistemul informațional ci generaliștii care știu să organizeze sisteme informaționale eficiente. Insistați prea mult pe programatori. E nevoie de analiști de business (non-IT) și de arhitecți de business (tot non-IT). Tehnocrația asta concentrată pe IT nu duce nicăieri în cazul sistemelor de management integrat pe procese. IT-iștilor trebuie să le dați modelul coerent de sistem informațional și să le spuneți clar ce sisteme informatice să adapteze ei la model. În prezent, lucrurile se întâmplă invers, am văzut asta la mai toate implementările. De aici și eșecul acestora, mai mult sau mai puțin recunoscut.

        1. Si cu asta sunt deacord numai ca si in text am spus ca incerc sa explic intr-un mod simplist de teama ca marea majoritate a cititorilor nu prea stiu diferentele pe care le mentionati si cu care sunt pe deplin de accord.

          1. Adevărata greșeală în text este cea pe care ați face-o gândind astfel: „In ministerul Fondurilor Europene nu avem practic o echipa de IT-isti iar rezultatul este cel pe care il vedem. Este imposibil sa evaluezi un produs super complicat de IT atata timp cat tu nu ai nici macar un tester in interiorul institutiei”. Adică, v-ați apuca să subordonați ministerul unor programatori IT, care ar sta toată ziua să codeze … ce? O varză de procese pe care încă nimeni nu le-a definit în mod coerent? Off!

          2. Sigur ca nu. Dar din nou sa explic intr-un articol citibil de publicul larg nevoia de analisti de sistem, arhitecti, si proiectanti de flux de procese si diferentele dintre acestia si procesele de programare, analiza si debug-ing e mult prea ambitios. Problema mare este ca aproape nimeni in ministere nu are habar nici de unele nici de altele si nici nu ai cum sa aduci oameni competenti sa faca asta pe termen scurt. Multumesc ca ma cititi cu atentie si multumesc si pentru sugestii.

    1. IT-stul e un meserias, timplar, faiantar. In mod normal nu e treaba lui sa-ti aleaga faianta, sa-ti spuna ce dulapuri si usi sa faci. Dar un client neexperimentat se va lasa pe mina meseriasului pentru ca el insusi nu are o viziune personala si face confuzia ca IT-stul are capacitatea sa hotarasca ce trebuie sa faca un sistem. Asta stie numai clientul. In schimb, IT-stul poate, dupa ce se initiaza in nevoile clientului (devenind oarecum una cu el) sa propuna solutii mai bune decit cele folosite istoric de client.
      Se intimpla deseori ca un meserias cu experienta si tupeu sa isi depaseasca atributiile si sa propuna (impuna) solutii. „Tata Mare” de la „Agentia Nationa X a Nimicului” merge pe mina lui. Se cumpara supersoftul de tot rahatul care devine cosmarul subalternilor.
      Tot IT-stii isi iau atributii pe care nu le au de ex copywriter si multe altele.
      Dar revenind pe partea clientului din administratie, acestia nu au habar de cum functioneaza sistemele din alta parte care merg bine. Experienta practica. In schimb au CV-uri burdusite cu care impresioneaza si se impresioneaza si pe ei.
      D-l Nicolae e el insusi si IT-ist asa ca stie mai bine lucrurile astea. Este primul din cei cu care am vorbit care spun adevarul.
      Eu am vrut doar sa-mi vars oful pe situatie si pe perspective.

    2. @Marius Danut Maxim
      Ati indicat termenii corecti: analiști de business și de arhitecți business (tot non-IT). Exista aceasta specie disponibila in România in caz ca administratia ar fi interesata sa abordeze lucrurile mai correct?
      Intrebare cu directie: nu credeti ca dat fiind importanta acestor lucrari (e o ocazie rara, unica, ca ele sa fie comanate asa ca un rateu are cosecinte pe decenii) e nevoie de o echipa multidisciplinara. Fiscul Suedez a facut de exemplu asta facind apel la o astfel de echipa pentru partea de „usability”. Sarcina lor a fost sa configureze pina si layotul formularelor de declarative despre care indraznesc sa spun ca sint deosebite.
      Umila mea parere e ca trebuie sa fie un proces iterativ care sa implice tot timpul si pe cei care comanda sistemul (nu sefi, ci vizionarii organizatiei). Un client dobitoc nu va avea niciodata un sistem cu mult mai inteligent decit el insusi. Nu merge sa chemi niste specialisti si apoi sa crezi ca va iesi ceva bun numai din mina lor.
      Nu spun o noutate si imi cer scuze pentru interventia nesolicitata si exprimarile de nespecialist. Ca sa evit confuziile, am urmat si eu un curs de Usability la Uppsala dar analist nu sint.
      Cum credeti ca se poate face ca acesti specialisti pe care îi mentionati sa ajunga sa se intilneasca cu cei care comanda sistemele? Cum se asigura inventarierea (de catre cine?) a experientelor international?
      Unde este blocajul, daca putem considera blocaj faptul ca in 27 de ani nu s-a ajuns la asta? Sa nu uitam ca „e-guvernare” exista in Occident nu de la aparitia computerelor si internetului ci de la cea a postei si telefoniei. Procedurile erau asemanatoare cu efectul ca publicul nu trebuia sa ajunga la ghiseu si ca numarul de documente doveditoare pentru o solicitare era minim iar modalitatile de plata a taxei erau simple, transparente.
      Multumesc.

      1. George Petrineanu, mă bucur că ați exprimat atât de clar și coerent esența, și că m-am făcut înțeles atât de bine. Mai mult, apreciez atitudinea, este exact ceea ce aș fi vrut să văd la guvernul nostru actual. Din păcate am văzut doar suficiența celui convins că tehno-ul din tehnocrat vine de la tehnologie, iar tehnologie înseamnă IT. Eu sunt destul de vizionar în analiza și designul de business, am și competențe generaliste necesare și un mindset potrivit, dar mă întâlnesc foarte greu cu clientul receptiv pentru așa ceva. Paradigma actuală este centrată pe IT și gata. Ați spus foarte bine despre e-guvernarea anterioară computerului, este clar o abordare ce nu depinde de tehnologie. Totuși, un IT-ist te scoate rapid din ecuație, dacă nu ești programator, să intri cu el în mațele sistemului informatic, sau al programului. Problema, însă, nu este asta. Chestiunea se blochează la limbaj. Pentru mine sistem este modelul de management, în timp ce pentru IT-ist sistem este și un simplu computer. Ce să mai vorbim și cum să ne înțelegem? Eu pot să merg mai departe să-l înțeleg pe programator, pentru că știu ce să-i cer să facă, dar … cam atât.

    3. Sint foarte multumit, chiar daca erau necesare aceste precizari, ca Valeriu prin articolul de fata trage un semnal de alarma pentru ca publicul traieste (sau vrea cu tot dinadinsul) cu impresia ca sistemul informatic e gata deja („s-a scris doar la ziar”) si ca mai sint doar ceva deficiente pe ici pe colo. Confuzia asta a publicului este la fel de grava ca faptul ca sistemul informatic e departe de a fi functional.
      Nu ma astept ca lumea sa se sinchiseasca de acum incolo. Cita vreme nu a avut cum sa probeze practic in locuri unde functioneaza foarte bine. Mai curind se apeleaza la explicatia „patriotica” ca nici in alte tari (Franta, Italia) nu ar functiona mai bine, asa ca nemultumirile nu sint justificate. Putini au trait practic un sistem ca in Tarile nordice, unde cel putin lucrul acesta e pus la punct in mod impresionant (o persoana private nu ajunge niciodata la notar). Tot populatia e adversara modernizarii pentru ca i s-a bagat in cap ca atunci vor interveni fraude mai multe (oare nu e cumva tocmai invers?, pentru ca nimeni nu isi poate sterge urmele elecronice). Un alt argument impotriva modernizarii, inteligent si el, este ca ar fi o catastrofa sa se lase pe drumuri atiti functionari care astazi tin locul computerelor.
      Functionarii publici nu au nici ei prea multa bunavointa. Ca sa termin cu asta, o doamna de la ghiseu (la asigurari publice parca) pretindea cuiva dovada inutila de fapt, ca s-a achitat impozitul sau cam asa ceva. Informatia exista in interiorul institutiei dar trebuia stat la coada la alt ghiseu care era si inchis. Solicitanta, cu prezenta de spirit, o intreba pe functionara daca nu poate da curs bazindu-se pe informatia pe care o avea in fata ei pe monitor. Raspunsul iritat al acesteia „Si eu ce vreti sa scriu aici, conform cu monitorul?”. O distanta de ani lumina, desi modernizarea informatica nu e nici pe departe rocket science.

  4. Sa va spun eu o poveste de ce nu voi vota pentru guvernul Ciolos adica pentru PNL sau USR desi va apreciez foarte mult si as fi inclinat sa nu votez decat sa votez PSD.
    Cu ce s-a schimbat viata mea (o oarecare) in bine pe timpul guvernului Ciolos? Cu nimic ba chiar in rau. Sa va dau un exemplu.
    Pe site-ul Ministerului Muncii e in dezbatere publica un proiect prin care ne vor obliga sa ne schimbam in termen de 4 luni de la intrarea in vigoare certificatele de handicap chiar daca sunt definitive. Stiti ce inseamna asta? cozi, drumuri, tracasari cand mi-e imi e rau si altora ca mine. Puteti sa-mi spuneti de ce bataia de joc? vezi Doamne ne imbogatim cu cateva foi de drum si gratuitate la RATB si metrou (pe care nici nu le-am ridicat de ani de zile). Cand ti-e rau nu iti trebuie nimic pentru ca oricum iei un taxi catre spital nu poti sta prin autobuze. Nu mai spuns de indemnizatia de handicap inghetata de guvernul Ciolos prin OUG 57/2015 in timp ce pentru ei si-au marit spre dublat salariile.
    Alt exemplu. In subordinea guvernului este Secretariatul de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor anticomunisti. Desi a fost sesizat prin memorii de ce se intampla acolo a trecut un an si nu a facut nimic. A trebuit sa se ajunga la arestari la domiciliu si decapitarea intregului secretariat de stat inclusiv a secretarului de stat pentru a starpi coruptia de acolo. Si in toata povestea asta urata nu am auzit un cuvant de suport din partea vreunui oficial guvernamental fata copiii urmasi si pun pariu ca acum in decembrie se vor inghesui toti la Universitate sau pe la Cimitirul Revolutiei spunand cat de importanta a fost Revolutia etc. Tot prin acelasi OUG 57/2015, au inghetat si indemnizatiile pentru urmasi tot la nivelul anului 2009. Frumos nu? Ba chiar la inceputul anului am fost silita sa umblu pe la Casa de Pensii in audiente datorita formularii ambigue a OUG 57/2015 si a lipsei de clarificari de la MInisterul Muncii care oricum nu a dat clarificarile decat prin martie. Stiti ca in ianuarie am primit talonul de indemnizatie fara bani? deci un non sens. Cei de la Casa Nationala de Pensii s-au crucit de ce au facut cei de la Sectorul 6.
    Acum ce a fost bun pentru mine in guvernul Ponta? Nimic deosebit indemnizatia tot inghetata, coruptia in floare in secretariat ca doar e poveste de ani, cea de handicap au marit-o intr-adevar cu 30% dar in rest nimic. Sigurul lucru cu adevat bun e ca m-a lasat in pace, nu m-a pus pe drumuri cu acte si alte cozi.
    Si acum sa vorbesc in general. Aceasi spaga in spital o dau si atunci si acum, medicamentele la fel ma costa (cica sunt gratuite pentru cei cu handicap si urmasii eroilor martiri) ba chiar s-au scumpit un pic deci nimic nou.
    Dar chestia asta cu schimbarea certificatelor de handicap definitive mi-a pus capac. Deci nu numai ca nu fac nimic sa ne ajute, sa ne faca viata mai usoara ci vor sa-si bata joc cu sadism. Si Ministrul Muncii apare in mitingul electoral al PNL-ului.
    Dumneavoastra sa fiti in locul meu, i-ati vota?
    Nu am votat niciodata PSD-ul pentru ca am considerat ca sunt urmasul partidului si al omului care mi-au impuscat tatal si mi-au omorat mama dar sunt pe cale sa o fac si nu ma motiveaza suta de lei care as primi-o poate la indemnizatie (desi nu ar strica pentru medicamente sau analize) ci dorinta de anu mai fi bataia lor de joc.

    1. Se fac greseli. Prefer totusi un om care se straduie si face greseli unui hot. Fiecare votam cu cine speram sa ne ajute mai mult in a aduce tara in directia care se potriveste cel mai mult viziunii noastre. Atata timp cat votam nu am nimic de comentat.

      1. Dumneavoastra recunoasteti dar problema e ca nu ati ramas! Intre timp nu am votat pentru ca nu m-am putut indemna sa pun stampila pe PSD si nu am avut pe cine altcineva.

Leave a Comment