Ghid pentru idioti(ologi) – candidaturi pentru europarlamentare
1.Definirea clara a obiectivelor grupului de catre candidatii pentru Parlamentul European
Exemplu : Dezvoltarea unei nise de expertiza tehnica si de presiune la nivelul Parlamentului European care sa aduca beneficii masurabile Romaniei precum si promovarea unor interese, de asemenea clar definite, ale Romaniei la nivelul Parlamentului European si al Comisiei Europene sunt considerate obiective.
Cateva explicatii :
- Romania nu reprezinta familia restransa sau extinsa a candidatului. Grupul de prieteni sau partidul din care provine ,de asemenea nu se califica drept tara.
- Expertizele obtinute prin experienta directa in acte de coruptie, trafic de influenta, populism, furt (incluzand furtul intelectual), amnezie temporara, suspendarea selectiva a bunului simt sau a moralitatii, nepotism, sociopatie, discriminare, desi interesante si larg raspandite la nivelul clasei politice romanesti nu fac parte dintre ariile de expertiza tehnica acceptabile care sa poata ajuta pozitionarea Romaniei in Uniunea Europeana.
- Obiective precum : sa facem si noi niste bani, sa scap din cloaca asta de Romania, vreau in Parlamentul European ca asa vrea muschiul meu si tata, mama, soacra, sotul, sotia, amantul, amanta, unchiul, matusa poate sa aranjeze prezenta mea pe lista, ca vorbesc limbi straine, ca imi place sa ma plimb, ca am un interes personal sa fiu in Bruxelles, ca da bine la resume, ca trebuie sa ii dam o slujba si fostului ministru, ca e singurul mod prin care putem sa scapam de dinozaurii din partid, ca asa fac si altii, nu sunt aplicabile.Toate obiectivele de mai sus reflecta discutii reale pe care le-am auzit in diverse imprejurari cu actuali, fosti sau posibili viitori membri ai Parlamentul European.
2. Alegerea candidatilor ar trebui justificata pe baza unor abilitati si experiente practice care sa demonstreze capacitatea acestora de a ne reprezenta in Parlamentul European. Felul in care candidatii pot ajuta pozitionarea Romaniei in Uniunea Europeana trebuie sa fie explicita si o urmare logica a expertizei acestora.
Abilitatea de a face bani in urma unor contracte dubioase cu statul, capacitatea de a fi “ bun prieten(a)” cu baroni influenti sau oameni politici care decid listele de candidati sunt la fel de putin recomandate precum sunt si selectia bazata pe lungimea picioarelor sau capacitatea de a balacarii la televizor pe oricine vrea seful direct pe linia de partid.
„Calificari” cum ar fi fata presedintelui sau nevasta de presedinte de partid ar trebui sa fie evitate in mod automat, macar pentru a trimite un mesaj clar impotriva nepotismul si coruptiei rampante din societatea romaneasca.
Fluenta in cel putin o limba de circulatie internationala- romana, moldoveneasca, olteneasca, ardeleneasca, moteasca, smechereasca, pasareasca cu pi sau cu mi nu se califica.
Fluenta in engleza (de preferat cea vorbita de profesorii din Anglia/Statele Unite) sau franceza (limba vorbita de profesorii din Franta) este absolut necesara . Prin aceasta inteleg capacitatea de a participa activ la o discutie tehnica in engleza sau franceza si capacitatea de a scrie ceva publicabil intr-un ziar sau jurnal stiintific intr-una dintre urmatoarele tari: Anglia, SUA,Franta, Belgia, Germania…reprezinta o dovada acceptabila.
Participarea activa nu include datul entuziast din maini sau din cap, ridicarea aprobativa a degetului mare sau repetarea entuziasta a unor constructii lexicale complicate cum ar fi ok sau oui. Cititul rapid in romgleza sau francoromana a unui document pregatit de altii, nu se califica asa cum nu o face nici terminarea facultatii romano-americana sau certificarea de la o prestigioasa facultate, fie ea si din Catania.
3. Publicarea unui plan de actiune individual pentru fiecare candidat in cazul in care acestava fi ales in Parlamentul European
Asemenea planuri ar trebui sa includa dovezi clare ale determinarii viitorului parlamentar pentru a aduce o schimbare atat la nivel european cat si la nivel national.
Exemple:
a. Donarea unei parti semnficative a salariului pentru a dezvolta o expertiza independenta in Romania in domeniul in care acesta lucreaza. Orice venit de peste 3.500 de EUR in Brussels poate asigura o viata deosebit de confortabila pentru o familie.Venitul unui parlamentar european trece lejer de 9.000 de EUR pe luna daca trece prin Parlament.
b. Angajarea in cabinetul viitorului membru al Parlamentului European al unui numar de tineri promitatori( minim 3pe an)selectati prin concurs deschis pentru a ajuta la pregatirea unor experti care sa poata sa sprijine la atingerea obiectivelor pentru Romania. Evitarea oricarei forme de nepotism trebuie sa fie prioritara in angajari.
c. Implicarea grupului parlamentar in activitati civice care sa contribuie la insanatosirea societatii romanesti. Sustinerea financiara a unor initiative care sa ajute la eradicarea coruptiei in ceea ce priveste administrarea fondurilor europene ar putea fi un exemplu.
Tinand cont de lista catastrofala propusa de PSD pentru Parlamentul European precum si probabilele liste ale PDL si PNL este foarte posibil ca reprezentarea Romaniei pe plan European sa fie inca odata in cea mai mare parte in detrimentul intereselor Romaniei.
O schimbare de abordare ar putea sa aduca atat o victorie neasteptata in alegerile pentru Parlamentul European cat si sa genereze o discutie utila despre care ar fi cele mai bune directii pe care Romania sa le urmareasca la nivel European.
Asa cum ar fi probabil util sa ma opresc visand ca alegerile ar putea fi si rezultatul unui vot responsabil al cetateanului roman informat. Pana acum rezultatele la Europarlamentare au fost rezultatul firesc al lipsei de responsabilitate civica ( absenteism) si a “manarii “la vot al unor oameni indobitociti de saracie, TV, mita electorala. “Contributia “baronilor si interlopilor locali deasemenea nu este deloc neglijabila.