fbpx

Gigilică Bouroșu, Gigica și Mecca

Matușa Lili s-a căsătorit cu Gigi, iubirea vieții ei. El se prezenta cu stil oricui: „Gică” lăsa o pauza de 2-3 secunde și apoi lovea dur: „Gică Bouroșu”.

Aș caștiga usor competiția pentru cele mai penibile nume din familie- sunt nepotul lui Bond…, James Bond Bouroșu și fiul lui Ciolan. Norocul meu e că sunt țigan că altfel- dracu’ știe- mă credea lumea din viță/vită de aristocrat.

Se zice că Lili a fost frumoasă foc și că a fost curtată asiduu de Lăcătuș. Marius Lăcătuș. Mama spune că, deși Lăcătuș era în limbă după ea, Lili l-a lăsat. Era el țigan frumos, dar din păcate fotbalist. Ceea ce în neamul nostru nobil, de lorzi și ducese de la Budrea și Ghelmegioaia, nu se poartă. Minimul acceptabil era lăutar, că “aștia e intelectuali”. Lili l-a ales pe Gigi.

Gică Bouroșu, pe lângă Lăcătuș, e parfum de parfum. E român și în plus, un intelectual rafinat, nu ca fotbaliștii. E instalator sanitar și administratorul blocului în care locuiește. După revoluție își făcuse niște cărți de vizită scrise de mână pe care scria: Gică Bouroșu- administrator șef, unic și principal. Cel puțin așa se jura Geta,mătușa mea vrăjitoare.

Tanti Lili are maxim 1.40 înălțime și o circumferință comparabilă, dacă nu cumva mai mare. La petrecerile din familie trebuie să punem mână de la mână doi,trei bărbați ca să putem să o dansăm. Gigi e slăbănog, cam 1.50 și sigur are mai puțin de jumătate din greutatea lui Lili.

Comparativ cu Lăcătuș, care evident era chior și dus cu capul, Lili a făcut ditamai afacerea alegându-l pe „Gigilică” al ei. “Gigilică” o bătea zdravăn cam la fiecare a cincea beție sau o dată la două zile. Lili are un simț al umorului fabulous, e cea mai bună matușă pe care o am, iar Gigi are niște mâini dibace și poate să repare orice budă înfundată.

Am 14 ani și mijlocul toamnei. Murăm varză în cantități industriale. Mama are o rețetă super care ține murăturile foarte bine. Cam toate gospodinele din împrejurimi s-au prins că maica-mea se pricepe. În plus, îi place să se dea mare cu prietenele ei românce, așa că sfârșește prin a face murăturile la jumatate din bloc.

Tata și Gogu au și ei expertiza lor pentru a se păstra bărbați „bine”: se murează cu sfințenie în țuică și în vin în fiecare zi. Gigi și unchiul Ghică sunt însă într-o cu totul altă ligă – ei sunt cu adevărat profesioniști. Nu cred că i-am vazut vreodată separați de țoiurile lor de țuică. Un fel de Ronaldo țigan și Messi român al pilangiilor. Eu și soră-mea suntem convinși că doar vorbind cu ei este îndeajuns să te pilești.

Desigur, Gigi și Ghică sunt la noi în vizită cam toată toamna. Logic, căci suntem singurii din familie care avem cazan de țuică. Am impresia că în fiecare noiembrie funcționăm pe rol de Mecca al bețivilor și murătoreselor.

Adina stă în blocul de lângă noi. E colegă cu mine de clasă și e proastă rău. Norocul ei e că e frumușică și are țâțele mari, lucru care și atunci și acum pare a compensa aproape orice. S-a ajuns căsătorindu-se cu unul care i-a luat magazin. Mă duc să o ajut la lecții cică. De fapt sunt interesat de tricourile semitransparente pe care Adina le poartă cu o mare eleganță și mai ales fără sutien.

Gigica e sora Adinei. Vorba în bloc e că și-o pune cu arabii. Are 19 ani și arată bine. Are o colecție impresionantă de Neckerman-uri, niște cataloage enorme ale unui magazine nemțesc. Din când în când, e drept, sunt arabi pe la ele pe acasă. Tac-su s-a scos, muncește în Siria și mă-sa lucrează la CFR, 12 cu 24, așa că nu prea există control parental.

Cum în casă la noi e imposibil să supraviețuiești dacă nu ești pasionat de murături sau țuică de câteva zile bune m-am cam mutat la gagici acasă. Faptul că o bunghesc un pic pe germană mă face să arăt ca un mic geniu în fața Gigicăi. Germana devine brusc limba care trebuie studiată în profunzime din momentul în care vad pozele cu muieri în furouri, chiloți și sutiene de dantelă din Neckerman-uri, așa că investesc inspirat în dicționare: Român –German şi German- Român.

E sâmbată: ajung acasă de la școală pe la ora 1.Tata, Gigi Bouroșu, Ghică și Gogu sunt beți frânți. Au fumat câteva pachete de Mărășești și Carpați și manâncă ceapă cu slănină în timp ce joacă table. Îmi amintește de mirosul de la Cățeaua Leșinată –crâșma de unde din cand în când adun murăturile alcoolizate și câteodata pline de vomă care țin loc de taică-meu și unchiu-meu.

„Gigilică” are chef de vorbă și mă băloșește cu entuziasm pupându-mă pe gură. Vrea să vorbească cu „nepotul lui cel mai deștept”. Simțul meu olfactiv intră violent în grevă și fug de acasă urând pe toată lumea.

Mă duc la Adina. Acasă e doar Gigica. Adina e la meditații vine peste 4 ore. Frica de Bouroșu mă face să o rog pe Gigica să mă lase să stau cu ea și dacă vrea să îi traduc din Neckerman-uri.

Sfârșesc într-o pupătură lungă și apoi și apoi în patul Gigicăi. Urmatoarele șase luni sunt cel mai fericit puști din cartier. Renunț la învățat germana, preocupat fiind acum de anatomie și mă gândesc în mod serios că îi sunt dator veșnic lui Gică Bouroșu și ar trebui să îi fac o statuie. Decid că o damigeană de țuică e un cadou mult mai potrivit și îmi promit că o să i-o fac cadou când cresc. Îi sunt încă dator…

Despre cum și de ce a facut nea’ Gogu greva foamei,într-o postare viitoare.

1 Comment

Leave a Comment