fbpx

incercand

De ce ?

 • Televiziuni si presa pline de trambite si vuvuzei legati de sobolani politici sau de mafioti.
 • Coruptie, mecanisme administrative disfunctionale, lipsa de incredere generala, transparenta mai deloc, bani care sunt legati mai tot timpul de interesele unuia sau unora(putini) care au in general interesul in a-si intari pozitiile de putere: Hrebegiuci, Ghiti, Cocosi, Nastasi si emanatiile lor.
 • Polarizare, suspiciune, teorii ale conspiratiei promovate din greu in spatiul public pentru a sustine o clasa politica usor de manipulat.
 • Oameni faini care stau cat se poate de departe de politica si care sunt profesionisti care ar fi platiti de 5 pana la 10 ori mai putin daca ar fi parte a sistemului administratiei publice.
 • Jurnalisti adevarati care trebuie fie sa faca si alta meserie, fie sa faca niste compromisuri pentru a putea supravietui.

Ce anume ?

Un fond prin care sa poata fi sprijinite initiative alternative la ceea ce avem acum. 100% transparent, adica sa se vada fiecare donatie si toate deciziile( cine ia deciziile?) despre finantarile care vor fi sustinute din acest fond sa fie publice.

Contributia la fond trebuie sa fie exclusiv privata si sa fie sustinuta de minim 200 de oameni (din medii cat mai diferite, cu opinii diferite, dar cu valori comune) care sa contribuie lunar( timp de cativa ani ??). Cu cat suntem mai multi cu atat mai bine.

Fondul va fi administrat de consilii directoare constituite din oameni care isi pot dovedi realizarile si competentele si va decide cheltuielile din acest fond. (La cat timp se schimba Consiliul Director? Cine il alege/numeste?)

Fondul ar trebui- in opinia mea- sa fie administrat de o banca in cadrul unei initiative de CSR( responsabilitate sociala a firmelor). In felul acesta ar putea sa si produca bani in cazul in care fondurile stranse ar depasi cheltuielile necesare.

Primul Consiliu Director focusat pe reforma administrativa si politica va fi constituit din (5-7 ???) Dacian Ciolos, Andrei Plesu si Raluca Pruna care sunt oameni cu idei diferite, competente, dar cu rezultate si experiente greu ( eu cred imposibil) de contestat si cu obsesia de a face bine pentru Romania. Toti cei trei sunt capabili sa isi recunoasca greselile si au facut-o public. Consiliul Director va include si alti oameni alesi( de catre cine?) pe baza competentelor si integritatii lor si pe cat posibil care sa aiba optiuni politice cat mai diverse. Consider ca a nu avea optiune politica este tot optiune.

Similar va fi ales si un Consiliu Director pentru jurnalism de investigatie care va fi total independent de primul consiliu si care va putea decide finatari pentru ?% din fond. Exista optiunea sa folosim consilii/jurii care exista déjà si care au dovedit ca sunt functionale. In cazul in care apar si alte idei si exista indeajuns de multa finantare facem tot asa.

Consiliul director nu va fi platit.

Rolul consiliului director va fi de a selecta si de a responsabiliza beneficiarii( trebuie detaliat?)

Ce sa finantam ?

Burse pe termen lung pentru oameni( cine sunt oamenii astia? de unde vin ei? sunt in afara politicii, sunt masteranzi? )care sa ajute reforma administrativa si reforma politica( cum sa functioneze ajutorul asta trebuie detaliat?). Oameni care sa vina cu idei implementabile care sa ne ajute sa simplificam si profesionalizam administratia romaneasca. Care sa responsabilizeze sau sa ajute clasa politica sa ia decizii bazate pe profesionalism. Oameni pe care sa putem sa ii pregatim sa devina politicieni asa cum ar trebui si sa nu trebuiasca sa invete totul din mers asa cum se intampla in cazurile cele mai bune acum.

Burse pe termen lung( ce inseamna termen lung 12 -24 de luni, mai mult?) pentru jurnalisti de investigatie care sa dezvaluie cum functioneaza sobolanismul politic sau orice alt subiect care merita investigat, dar nu poate fi finantat din cauza relatiilor nesanatoase care exista intre o buna parte a media, mafioti si clasa politica.Burse care sa ajute organizatii deja existente cum ar fi Casa Jurnalistului, Rise Project sau altii daca isi doresc sa faca investigatie pe politic. Desigur pot sa investigheze daca au chef si activitatea fondului controlat de celalat Consiliu Director sau cei care sunt parte a lui.

Fondul insa este super necesar asa cum este super nevoie ca oameni mai destepti decat mine sa ne ajute in a gasi cele mai eficiente modalitati de a reforma Romania pe criterii meritocratice.

Cum acest fond este gandit ca o forma de responsabilitate civica, eu nu voi fi prezent in niciun fel in managementul acestuia, ci voi fi unul dintre sper eu- multii- sustinatori.

5 Comments

 1. Buna ziua,

  Mi se pare o initiativa foarte buna si interesanta, astfel incat as dori, daca se va pune in practica, sa contribui si eu la acest proiect, cu idei noi, chiar si financiar in limita posibilitatilor, dar sa si invat de la celelalte persoane cu mult mai multa experienta in aceste domenii.

  Multumesc,
  Andrei

Leave a Comment