fbpx

Jurnal de guvern – 2

Sefu’ zice ca, pentru inceput, ar trebui sa particip la sedintele de guvern . Sunt bine dispus, asa ca zic sa ii fac domnului hatarul nu de alta dar imi este tare drag de el si decid sa ii cinstesc pe oamenii aia cu prezenta. Ma imbrac frumusel la costum si ma duc in sala enorma unde se tin sedintele de guvern.

Ma bag in seama in minutele dinaintea sedintei cu cativa ministri, inclusiv cu viitoarea mea sefa de la Munca si imi stabilesc si doua intalniri – tot cu ministri. Simt ca am facut treaba.

Toata lumea in jurul meu vorbeste in acronime pe care nu le pricep si in numere de legi. De cateva am mai auzit si ma gandesc sa intru si eu in vorba si sa arunc asa la smecherie cateva numere si paragrafe sa par destept. Insa doamna Pruna e pe langa mine si ma abtin. Acum, cand ma uit in urma, stiu cat de desteapta si de sarcastica poate fi Raluca si ma felicit pentru ca am luat atunci una dintre cele mai inspirate decizii . Raluca o sa sfarseasca venind sa ne ajute la lectiile cu pustii din Ferentari si o sa devina una dintre persoanele care imi plac rau.

Sunt deja exasperat de jargon cand domnul de la securitate vine si ma intreaba daca am ORNISS. Piticii imi zic sa ii spun ca am avut, dar nu mai e contagios acusica, asa ca poate sa fie linistit. Mai ales ca singura cale de transmitere este prin schimbul de fluide corporale, ceea ce nu intentionez sa fac in cladirea guvernului. Omul imi spune Excelenta in mod serios, asa ca nu cred sa aiba simtul umorului si decid sa ignor piticii si sa il intreb cu distinctia care ma caracterizeaza ce este ORNISS-ul.

Se uita cu mila la mine si imi explica ca este o verificare pe motive de securitate si ca am nevoie de ea pentru a participa la sedinte si pentru a avea acces la dosare secrete. Ma pregatesc sa ii spun ca la Budrea ORNISS-ul nu se preda nici inainte si nici dupa lectia de cules cucuruz dar intra sefu’. Imi zambeste cald de tot, cum face el de obicei, ne salutam si brusc nevoia de ORNISS dispare. Domnul de la securitate imi spune soptit si cumva conspirativ ca imi da o derogare temporara si ca va veni la mine la birou pentru a rezolva problema.

Verificarea pentru ORNISS este o noua aventura. Trebuie sa completez o gramada de tampenii. Sunt obligat sa dau detalii despre toate tarile in care am fost in ultimii 5 ani. Am fost sef regional la o organizatie care lucreaza in 98 de tari si sa mor ca nu vad cu ce ajuta pe cineva sa citeasca despre cufureala mea din Laos sau cum am cantat Katiusa la 3 noaptea in capitala Georgiei cu 5 zdrahoni piliti. In plus, mi se cer detalii despre intalniri cu strainii. Cum ma intalnesc practic in fiecare zi cu straini (fiu-meu si maica-sa sunt cetateni canadieni) si cum calatoream in fiecare saptamana in strainatate pentru a ma intalni cu oameni, ma gandesc ca jeniile care au gandit formularul sunt fie dusmanii mei, fie securisti vechi si tampiti care inca traiesc cu nostalgia secretomaniei PCR-ului.

Ma infurii si decid elegant sa pasez responsabilitatea Simonei si eu sa ma apuc sa fac treaba si sa construiesc Romania tehnocrata si meritocrato-dezvoltata.

Avem un proiect de 3.000.000 de EUR scris de doua dintre cele mai minunate ministere ale noastre si finantat de norvegieni. Proiectul este blocat si decid sa imi dovedesc compietenta si sa il dezblochez. Este vorba despre initiative menite sa aduca la scoala copiii, asa ca sunt entuziast, mai ales ca fac acelasi lucru de vreo 8 ani de zile in Ferentari. Cer proiectul si ma apuc de citit.

Mi s-a spus un pic superior ca mi se va trimite proiectul in engleza, asa cum a fost trimis si aprobat de partenerii norvegieni. Engleza se preda la Budrea intre lectia de muls capra si analiza textelor lui Borges dar sa nu divaghez. Aflu rapid o gramada de lucruri interesante, cum ar fi :

the total illiteracy that Romania has (245.38728) accounted for 27.4%

Totalul analfabetilor in Romania este 245.38728 sau 27.4%. E o chestie absolut noua pentru mine si imi dau brusc seama de ce ca cetatean mi se parea ca ministerele vad Romania foarte diferit. Fie avem niste ministere fabulos de precise si capabile sa determine ca avem 245 virgula 38728 analfabeti, fie suntem cea mai numeroasa tara din Europa – cei peste 24 de milioane de romani analfabeti (24.538.728 ca sa fim precisi) reprezentand mai putin de 28% din intreaga populatie.

1600 scholars with risk of early school dropout coming from disadvantaged communities

Proiectul va salva 1600 de savanti (scholars in engleza se traduce ca savant) de la riscul de abandon scolar.

education are the ways of developing themselves

Educatia sunt drumurile de dezvoltare a lor insile

Children who attend primary school but at risk of dropping Size 5

Copii care merg la scoala primara, dar la risc sa slabeasca pana la masura 5

Types of recreational activities: Circles on materials, The visits…

Vom folosi cateva tipuri de activitati recreationale, absolut inovative cum ar fi: cercuri pe materiale si Vizitele.

Ordinul numarul 1540 din 19 iulie 2007 privind interzicerea segregarii scolare a copiilor romi action plans to implement “Governmental Strategy for the inclusion…

Ma gandesc citind ca, probabil in perioada in care am ajuns sa avem o populatie mult mai numeroasa decat cea a Marii Britanii, englezii au introdus in limba lor o serie de expresii tipic romanesti sau ca am inceput o actiune de lobby destept pentru promovarea invatarii limbii romane de catre finantatorii norvegieni.

Rad cu lacrimi citind proiectul si evlavios fiind, ma crucesc gandidu-ma cum este posibil ca vreo cateva zeci de oameni, unii dintre ei in pozitii extrem de importante in ministere, au reusit sa trimita un proiect plin de greseli gramaticale, cu cateva zeci de propozitii care au fost uitate netraduse din romana si extrem de slab din punct de vedere profesional unuia dintre cei mai importanti finatatori externi.

Ma crucesc si pentru ca a fost posibil ca finantatorii sa fi aprobat un asemenea proiect care include niste costuri absolut nesimtite pentru reconditionarea unor scoli spre bucuria si pandaratul primarilor si practic nimic coerent despre cum reducem abandonul scolar.

Decid viteaz sa aduc cele 3.000.000 in tara si sa ii ajut intr-adevar pe cei 1600 de copii. Eventual sa ii fac savanti. Cum o sa o fac o sa ma puna in gura vice-premierului si o sa imi demonstreze incapacitatea mea de a intelege logica sistemului aparatului birocratic. Dar despre asta intr-un articol viitor.

13 Comments

  1. Ca tot vorbiti de greseli, aveti si dvs doua aici, ati scris ministri cu doi i. 🙂
    „Ma bag in seama in minutele dinaintea sedintei cu cativa ministrii, inclusiv cu viitoarea mea sefa de la Munca si imi stabilesc si doua intalniri – tot cu ministrii. Simt ca am facut treaba.”

  2. Draga Iexcelenta, fii fain si treci inca odata prin propriul text, elimina niste i-uri si corecteaza pe ici-colo. Nu poti cere corectitudine din postura asta. Textul e bun, dar niste virgule la timpul ei, face cat 10 femei. PS Esti fain.

  3. romanii sunt aprigi la manie. nu iarta nimic, dar numai cand „victima” nu prezinta nici un pericol. pacat ca la asa articol, citesc (doar) asa comentarii.

  4. Felicitari! Am ras cu lacrimi cand am vazut in ce hal sunt traduse. Cred ca sunt date cu Google translate, am mai vazut tehnica. Va asigur ca exista si proiecte pentru care se sta cu noptile la munca pentru a fi editate si scrise corect pentru a atrage fondurile europene. Ma dezgusta sa vad ca in Guvern, unde se presupune ca exista o anume categorie de oameni, invatata si capabila, lucrurile de bun simt nu se intampla. Foarte dezamagitor.

Leave a Comment