La multi ani – for the english version please see next post
Te nasti . Parintii tai traiesc din ajutorul social, mici infractiuni si reciclarea gunoiului. In primii tai ani vei fi folosit la cersit iar dezvoltarea ta va incepe cu un handicap imens datorita alimentatiei ingrozitoare si conditiilor in care traiesti . Vei fi bolnav cu mult mai multe zile decat un copil obisnuit. Cel mai rau va fi in primii tai 2 ani. Ca atare, dezvoltarea creierului tau va fi afectata si ai sanse mari ca IQ-ul tau sa fie mai mic decat mediu.
Slovakia- dieta pe baza de zahar (acadea) si saracie abjecta
Serbia 2013 – cersit
Romania – joaca in apa toxica
Reciclarea gunoiului intr-un mediu foarte toxic va fi urmatorul tau loc de munca – vei incepe pe la 3 sau 4 ani. Daca esti dragut ,ai un defect fizic sau stii sa canti la un instrument s-ar putea sa scapi de reciclarea gunoiului si sa continui cu cersitul pe strazi pentru mult timp. Sunt sanse mari sa ajungi pe strazi , sa dormi in canalizare sau la casa de copii daca ai prea multi frati si surori sau daca parintii tai ajung in inchisoare.
Albania 2013- pauza de la sortat gunoi- pranz
Turkey2013 – gunoi si sursa de apa
Pe la 8-9 ani te “califici” sa iti ajuti familia si faci asta furand de prin magazine. Pe la 10 ani , prostitutia si traficul de droguri iti par meserii normale. Pe la 12 ani exista riscul sa fii racolat si folosit de organizatii criminale , pentru ca esti prea mic sa fii judecat. Inainte sa faci 14 ani ,e posibil sa te gandesti la prostitutie , furt sau vanzarea de droguri ca modalitati rapide de a face bani si de a scapa de traiul obtinut de pe urma gunoiului. Cei mai multi copii de varsta ta sunt déjà implicati in cateva sau in toate aceste activitati ilegale.
Prostituata minora Romania 2013
Gradinita – in cazul putin probabil in care ai fost – si apoi scoala vor fi experiente urate. Va trebui sa te obisnuiesti cu faptul ca , copii obisnuiti te urasc , iti vor pune tot felul de porecle , vor rade de vocabularul tau limitat , de igiena ta,de hainele si de mirosul tau . Profesorii te vor pune cat mai departe ca sa nu fii vazut de nimeni si iti vor spune lucruri urate sau ,in cel bun caz te vor ignora.
Nu te vei acomoda. Nu vei intelege scopul invatatului. Sansele ca cineva sa te incurajeze si sa te ajute cu scoala sunt foarte mici. Vei fi mutat in diferite locuri – cateodata in afara tarii – si vei abandona scoala de mai multe ori pana cand golul educational dintre tine si copii obisnuiti va deveni practic imposibil de recuperat.
Vei deveni agresiv si incult.
Montenegro ghetto
Vei fi martorul mai multor violente si vei crede ca violenta este parte din normalitate. Vei vedea inchisoarea ca pe o conditie necesara de a deveni un adult “adevarat” , si multi din jurul tau vor intra si vor iesi constant din inchisoare . Vei vedea multe droguri si oameni care abuzeaza de droguri. Din cand in cand oameni pe care ii cunosti vor fi omorati in acte violente sau in urma unei supradoze.
In jurul varstei de 16 ani vei fi furios si frustrat pe tot ce te inconjoara. Vei intelege ca esti intr-o capcana si ca sa scapi va trebui sa lupti impotriva tuturor asteptarilor si uneori ,impotriva tutror sanselor. O sa ti se para mai usor sa ”te ajungi” prin furt , jaf , vanzarea drogurilor sau prostitutie.
Pentru tine, succesul va fi reprezentat de cei foarte putini care s-au imbogatit fiind implicati in afaceri cu droguri , furturi si ilegalitati; cei care sunt la fel de needucati ca si tine dar au mult mai multi bani decat un locuitor obisnuit al tarii tale. Este mult mai probabil ca vei incerca sa le umezi exemplul decat sa te intorci la scoala pentru alti 8 -16 ani.
Existra posibilitatea foarte mare sa ajungi in inchisoare inainte sa implinesti 21 de ani. Ca barbat , sunt sanse mari sa fii violat in inchisoare. Ca femeie , pana la 21 de ani probabil esti deja mama . Sunt sanse de o suta de ori mai mari sa fi fost violata, folosita ca prostituata , sa te fi prostituat pentru a putea supravietui , si sa fi fost diagnosticata HIV pozitiv decat orice fata obisnuita din tara ta.
Nu ai aproape nici o sansa sa te integrezi in societatea normala dupa 21 de ani. Aproape 90 % dintre cei ca tine care au fost condamnati o data, se vor intoarce in inchisoare – cei mai multi dintre ei destul de repede dupa eliberare. Asta se va intampla iar si iar.
Dupa ce te vei intoarce din inchisoare e putin probabil sagasesti ceva de facut in afara de reciclarea gunoiului sau a te implica din nou in activitai ilegale.E posibil sa devii dependent de droguri sau alcool.
Cersetor dependent de droguri – Albania 2013
Vei trai in mahala si vei avea copii care vor urma acelasi ciclu ca si tine.
Vei sfarsi asa cum ai inceput . Vei depinde de un mizerabil ajutor social , de cersit si reciclarea gunoiului. Vei muri cu cel putin 20 de ani mai tanar decat un locuitor obisnuit din tara ta.
Ai inceput asa(copil cersind in Bosnia 2013)
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=9xwlTWcuw4s]
Si ai sanse mari sa ajungi asa ( dependent de droguri- la 2 metri de poarta unei scoli din Romania)
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=RWEu43REWs8]
Acesta este ciclul vietii pentru prea multi copii si familiile lor .Lucrez acum cu copii care sunt a treia generatie pierduta.
Generatii pierdute -reciclare gunoi Romania 2013
Generatii pierdute – cersit si reciclare Italia
Generatii pierdute – reciclare gunoi Bulgaria
Tu – dragul meu cititor- s-ar putea sa crezi ca aceste experiente sunt specifice unei anumite minoritati.Una pe care unii dinte voi o urati.Te inseli. Majoritatea celor care traiesc in mahala sunt oameni saraci si nu minoritati entice. Si da, toate astea puteau sa ti se intample si tie.
Dar tu esti norocos. Daca citesti asta , nu sunt sanse sa te fi nascut in ghetou. Crezi ca asta nu are nici o legatura cu tine. Legile idioate, birocratii incompetenti , politicienii corupti, cei care se ocupa de protectia copilului , ei sunt responsabili.
O parte din ei sunt vinovati, intradevar. Cum sunt vinovati si o parte din parintii acestor copii. Si o parte dintre rasisti sunt de asemenea vinovati.
Dar TU esti acela care poate schimba lucrurile
Putem rupe acest ciclu. Stiu cum poate fi facut , si a mai fost facut si inainte. Nu sistematic, dar in mai multe locuri la o scara mai mica.
Daca nu schimbam ceva ghetourile or sa explodeze . Numarul persoanelor din ghetouri creste intr-un ritm alarmant. Mai devreme sau mai tarziu acest lucru te va afecta pe tine sau pe copii tai .Cele mai mari frici ale tale legate de abuzul de droguri sau violenta pot deveni realitate.
Avem nevoie de TINE . Trebuie sa punem presiune pe cei care ar trebui sa actioneze , sis a ii sprijinim pe cei care fac déjà ceva. POTI ajuta semnand aceasta petitie: http://www.childpact.org/sign-our-petition/
Iti poti oferi ajutorul ca voluntar sau te poti implica in alte feluri . Daca esti interesat te rog contacteaza-ma sau intra aici http://www.childpact.org
Multumesc mult pentru traducere Cristinei Sandu
Mă gândesc că există in cadrul comunitatii tiganesti un procent, să spunem 5 -10 %, de persoane care ”reușesc” – termină o școală, au un job stabil, activează social sau politic, etc; În același timp observ că acest procent, după ce ”se realizează”, se rupe de restul comunității si nu contribuie la ajutarea (stimularea) celor rămași în urmă. Întrebare: cum credeți că apare ruptura: cei realizați îi evită pe ceilalți sau marea masă a comunității îi exclude pe cei care au reușit și nu mai sunt ca ei?
Cam aceasi intrebare se poate aplica pentru ruptura dintre clasa politica si noi ceilalti, cetatenii romani. Lipsa de cultura civica si de activism democratic ( noi asteptam ca statul sa ne rezolve problemele fara insa a pune presiune pe stat si fara a ne asuma o mare parte din responsabilitatile civice pe care ar trebui sa le avem).
E valabil si pentru membrii majoritatii, ca mine si ca Dvs. Avem o viată relativ normala, buna, pentru ca am avut sansa sa ne nastem in anume conditii, sansa pentru care nu avem nici un merit. Cu toate astea, ne asteptam ca procentul infim al minoritatii minoritare care reușește in ciuda tuturor piedicilor posibile si imposibile. Va imaginati ca unii dintre ei nu mai vor sa-si amintească trecutul, atât de chinuitor pentru ei si aleg sa uite cu totul de unde vin…?
De ce sa ne uitam mereu in ograda altora si sa aruncam responsabilitatea la ei, când ea trebuie sa fie a tuturor?
Cari dintre „majoritarii” care trăiesc decent contribuie la proiecte caritabile in comunitatea lor? Mai nimeni, pentru ca nu exista comunitate reală, pentru ca întoarcem capul când vedem probleme :-(.
Credeam ca am gasit insfarsit pe cineva care analizeaza situatia rromilor. Cand colo… Gresiti , domnule! Va pot arata 1000 de cazuri de romani saraci lipiti care nu-si trimit fetele sa faca prostitutie.si care-si invata copiii sa citeasca acasa chiar daca nu au bani de scoala si care ii invata sa cultive campul, sa creasca animale la fel ca si stramosii lor!Si care in niciun caz nu fac 8-10-12 copii !!! (Lucrul asta nu mi-a fost clar niciodata! Cum locuiesti intr-o camera si faci 12 copii? Incepnd de la al III lea i-au facut in aplauzele publicului?) La problemele descrise nu exista decat o solutie!!! Educatie sanitara si SEXUALA!!! Majoritatea femeilor rrome nici nu stiu ca se pot opri din facut copii!
Si eu va pot arata o multime de romi care fac acelasi lucru. Argumentul logic este extrem de slab si surprinzator ca nu va dati seama ca daca gasesc macar un contra-exemplu si pot gasi sute si in cazul romilor si in cazul romanilor ne-romi cade. Deacord cu educatia incluzand si cea sanitara si sexuala.
Tot doamnei Liliana ma adresez si eu. Va rog sa ma credet,i stimata doamna, ca exista si romani saraci care stau intr-o canera si au 4-5-6 sau mai multi copii. Deci nu trebuie neeparat sa fii rom ca sa nu te opresti la timp din facut copii. Pe de alta parte cred ca, pentru situatia dezastroasa in care se gasesc cetatenii romani suntem cu totiii responsabili. Daca reusim sa traim decent si sa avem un viitor asigurat nu ne intereseaza ce li se intampla celorlalti. lasam totul in seama politicienilor, ca doar de aceea ii alegem, nu?, si ne vedem de ale noastre. Cred ca e momentul sa incercam sa avem constiita civica si spirit de solidaritate. Daca facem fiecare cat de putin pentru comunitatile din care venim , sau pentru comunitatile dezavantajate rezultatele nu vor intarzia sa apara. Si inca ceva: educatia si sanatatea ar trebui sa constituie prioritati in oricare incercare de a ajuta aceste persoane dezavantajate indiferent de
etnie.
dna Violenta, situatia romilor saraci este mai proasta decat a romanilor saraci, stiti de ce?Pentru ca in cazul lor exista o dubla discriminare, cea legata de venit si cea legata de etnie iar la romanii saraci una singura, cea legata de venit. Ce inseamna asta? Inseamna ca romanii saraci sunt totusi mai privilegiati decat romanii saraci. Ei nu sunt exclusi categoric de la job-uri si nu li se pun automat etichetele etniei. Excluziunea romilor are f mare legatura si cu prejudecatile majoritarilor, asa cum involutar le-ati etalat si dvs – ca nu vor sa munceasca si sa creasca animale,ca isi trimit copii la cersit si prostitutie si copii nu vor sa invete.
„Credeam ca am gasit insfarsit pe cineva care analizeaza situatia rromilor”
Gresit, ati gasit un om care cauta solutii pentru o minoritate discriminata si din cate am citit aici e bine pus la punct cu toate problemele lor. Atata ca punctul de vedere al domniei sale e ceva mai hai sa-i zic complex decat numarul de copii per familie. Pot sa va lamuresc eu de ce se fac 12 copii intro camera, pentru ca statul da bani pentru fiecare copil. Am in satul unde locuiesc 3 familii in aceias ograda (trei perechi, mai simplu) de romani cu 30 de copii, cei maturi sunt toti prosti, lenesi si betivi si nu sunt in stare sa castige un ban iar ca sa supravietuiasca fac copii. Statul le da ceva bani iar copiii cersesc ca sa aiba mama si tata ce bea si ei ce sa manance. Prostii fac prostii.
„Va pot arata 1000 de cazuri de romani saraci lipiti care nu-si trimit fetele sa faca prostitutie.si care-si invata copiii sa citeasca acasa chiar daca nu au bani de scoala si care ii invata sa cultive campul, sa creasca animale la fel ca si stramosii lor!”
Sa nu ne imbatam cu vorbe, „…stramosii lor”. V-ati nascut ieri? Sau alaltaieri?
Care ar fi intervenţiile cele mai eficiente pe teren pentru eliminarea ciclului sărăciei? Există studii în acest sens, în context est-european/românesc?
În România, care sunt entităţile private sau publice care se remarcă în acest sens? Concret, cui m-aş putea adresa dacă aş dori să ajut (prin donaţii sau ca voluntar)?