fbpx

Programul meu politic

PREAMBUL

Dacă ajungem în Parlament. Scriu „ajungem” pentru că reprezint un grup și nu mă reprezint pe mine. România nu se va schimba fundamental dacă intrăm în Parlament. Va fi un semnal că se poate, fără slugărnicie, fără relații de rudenie, fără sprijinul televiziunilor lui Voiculescu, Ghiță, Gușă sau alții ca ei, să fii ales. Voi fi parlamentar de București, eu și oamenii din grupul pe care îl reprezint, fiecare cu competența lui. Acțiunile noastre vor fi orientate spre amendarea/chestionarea INACȚIUNII aparatului de stat, a neîndeplinirii obligațiilor legale (ministere, agenții, școală, inspectorat, DGASPC, inspecția socială, ANPDCA etc.).

CE VREM SĂ FACEM

Vrem să punem la punct o inițiativă civică din interiorul Parlamentului

Experți din domenii diferite, în general ignorați de Parlament, căci mai toți parlamentarii sunt fie rudele cui trebuie, fie slăvitorii șefului, vor putea să lucreze cu noi în mod direct. Vom pune presiune nu numai pe clasa noastră politică, guvern și instituții subordonate, consilii județene, primării ci și pe orice entitate care, aleasă sau numită, are atribuții cu implicații directe în viața oamenilor, pe domenii prioritare - educație, sănătate, egalitate de șanse, alte drepturi fundamentale, să facă lucrurile așa cum trebuie.

Patru exemple - din ceea ce noi sperăm că vor fi zeci:

Reforma Consiliului Național al Audiovizualului - o instituție care e profund disfuncțională și controlată de mafioți deghizați în oameni politici sau proprietari de televiziuni. Reforma TVR-ului - și ea o instituție în aceeași situație.

Păcănelele, jocurile de noroc, casele de pariuri - eliminarea sau reglementarea foarte dură a unei industrii toxice, unde se spală foarte mulți bani, cu efecte profund negative asupra comportamentului jucătorilor, generând adicție. Un procentaj din taxarea/impozitarea acestei industrii (care nu va dispărea prea repede) poate fi redirecționat către cultura independentă și programele de educație.

• O evaluare și reformă a ONG-urilor abonate la banul public (cu statut de utilitate publică) și felul în care acestea sunt acreditate. Multe sunt, în fapt, surcursale de partid prin care se sifonează banul public

• Reforma ANFP - o agenție care în spatele unor reglementări, a girat cronicizarea modului netransparent și necompetitiv în care se fac angajările în instituțiile de stat; prea mulți absolvenți ai unor facultăți fantomă, după modelul politicienilor consacrați, căpușează administrația publică locală și centrală; sunt necesare doar câteva măsuri, care, odată aplicate, ar duce la stoparea fenomenului “pilelor” și ar determina concursuri corecte și transparente; posibilitatea tinerilor competenți, de a accede în instituții publice este o șansă reală pentru eficientizarea aparatului de stat

De ce voi putea să fac asta?

Pentru că am mai făcut ceva similar în Bruxelles, unde am reușit să schimb o poziție, aparent imposibil de schimbat, a Comisiei Europene. Am organizat o coaliție de experți și împreună am reușit să forțăm Comisia Europeană să adopte o Strategie Europeană pentru Romi, lucru care a adus câteva sute de milioane de euro în plus în România. Inițiativa noastră a primit premiul pentru cea mai bună campanie europeană în 2011.

Pentru că am pierdut aproape un an din viață studiind cum manipulează televiziunile de știri.

Pentru că am fost, pentru o perioadă scurtă, secretar de stat la Ministerul Muncii și am văzut cum se fac acreditările.

Pentru că am studiat deja sute de CV-uri de funcționari publici și am fost managerul câtorva mii de oameni.

Educație pentru copiii cei mai vulnerabili

Câteva exemple din ceea ce noi sperăm că vor fi zeci:

• Cel puțin 20.000 de copii pot fi readuși la școală, în fiecare an, dacă școlile profesionale și programele remediale de tip "Șansa a doua" vor fi adaptate la nevoile tinerilor și nu la gândirea, adesea ineptă, a impostorilor de tip Dragnea, care ne-au condus pentru atâta timp.

• Digitalizare - programe care să permită companiilor private care își schimbă calculatoarele (zeci de mii de calculatoare sunt schimbate la fiecare trei ani de corporațiile din România) să le poată dona copiilor care au nevoie. Stimularea programelor de voluntariat pentru meditații online.

• Internet de viteză mare prin cablu optic pentru toate localitățile din rural și găsirea stimulentelor potrivite pentru ca firmele private, prin programele lor de CSR, să poată să susțină acoperirea costurilor pentru comunitățile cele mai dezavantajate.

• Sport și educație - folosirea sportului ca o metodă de a preveni abandonul școlar precum și folosirea acțiunilor de tip teatru/dans/fotografie etc., ca șansă a copiilor/tinerilor defavorizați de a vrea să rămână la școală.

De ce voi putea să fac asta?

Lucrez de peste 12 ani împreună cu mulți oameni, o mare parte a lor din grupul pe care îl reprezint pentru candidatura asta independentă, cu copii cu risc foarte mare de abandon școlar. Am fost, în timpul guvernului tehnocrat, secretar de stat la Ministerul Muncii și unul dintre experții Comisiei Europene pe partea de incluziune socială, iar în grup sunt oameni cu experiență de zeci de ani în domeniu.

În 2013, pentru munca mea în acest domeniu, am primit premiul de Cetățeanul European al anului din partea Parlamentului European. Pentru inițiativa de a folosi sportul ca o metodă de prevenire a abandonului școlar, în 2012, am primit în Africa de Sud premiul UNICEF pentru cea mai bună inițiativă de acest fel.

Incluziune socială

Trei exemple din ceea ce noi sperăm că vor fi zeci:

• Programe de tip școli ca motoare de incluziune socială. Conceptul pe care l-am scris în 2017 a fost preluat de către Comisia Europeană și poate fi finanțat din bani europeni. Mai ales în zonele rurale, școala poate deveni un loc pentru comunitate unde serviciile de asistență socială, telemedicină și informare sunt în același loc. Cantine care să folosească producția locală și să ofere o masă caldă elevilor, posibilitatea de a avea acces la mașini de spălat și alimente pentru cazuri de urgență, meditații sau babysitting sunt toate posibile.

• Programe menite să ofere slujbe decente celor mai vulnerabili și care să prevină abandonul familial.

• Combaterea violenței domestice.

De ce voi putea să fac asta?

Pentru că am făcut toate de mai sus, fie din poziții de voluntar, fie din poziții de putere.

Am reușit să angajăm câteva zeci de oameni săraci, cărora nimeni nu le dădea nicio șansă, unii dintre ei veniți din pușcărie.

Inițiativa mea de prevenire a violenței domestice este acum pe agenda UEFA și FIFA. Am făcut același lucru cu Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul Europei.

Creșterea influenței României în interiorul mecanismelor interguvernamentale europene și transatlantice

Prezența României în poziții decizionale la nivelul organizațiilor interguvernamentale este o catastrofă. Ministerul Afacerilor Externe a fost și este o pepinieră de sinecuri pentru pilele, rudele și rubedeniile foștilor securiști, generali, meleșcani și varani.

În 2016 am făcut, împreună cu Mihnea Constantinescu, o hartă a oamenilor numiți politic în diferitele structuri interguvernamentale și a românilor în poziții de decizie care erau sprijiniți de guvernul nostru. A fost harta unui dezastru.

Suntem specialiști în a da în cap celor mai buni care amenință pozițiile șefilor și șefișorilor, nu în a promova și susține competența. În Parlament, oamenii care s-au ocupat, în comisiile de specialitate, au fost în general niște impostori.

La Ministerul Muncii, oamenii detașați în poziții foarte bănoase în străinătate erau, în majoritatea lor, cel mult mediocri, ca să folosesc un eufemism. Asta, în ciuda faptului că erau destui oameni competenți, dar fără spate politic.

Parlamentarii trebuie să știe ce să ceară și să pună presiune pe guvern, președinte și pe MAE, să schimbe lucrurile care nu merg. Să adopte o strategie pe termen lung de creștere a influenței României în interiorul mecanismelor interguvernamentale și nu de promovare a nepotismului.

Transparentizarea veniturilor și cheltuielilor parlamentarilor

Parlamentul României este suprapopulat, cu un număr mult prea mare de parlamentari și cu un număr imens de angajați, mulți dintre ei tot pile, relații, fii, fiice, nași, amante ale politicienilor. Veniturile tuturor sunt supradimensionate și nejustificate. La fel ca parlamentarii, angajații parlamentului, înalți funcționari publici, beneficiază de pensii speciale. Vom face presiune pentru transparentizarea veniturilor/cheltuielilor parlamentarilor și pentru efectuarea unui audit extern la Parlament.

De ce voi putea să fac asta?

Am lucrat ani de zile cu organizații interguvernamentale (UN, OSCE, Comisia Europeană, Consiliul Europei) și am avut poziții de decizie/conducere în două dintre ele.

Am lucrat cu sute de diplomați din întreaga lume și am predat pentru alte câteva sute, începând din 2005.

Scriu, de mai mult de zece ani, despre nepotism, corupție și impostură.

Cele de mai sus sunt unele dintre măsurile pe care ar trebui să le accepte orice partid. Nu există nici o logică să le refuze. Asta dacă își doresc într-adevăr o Românie mai bună pentru cât mai mulți și nu doar pentru ei.

ACȚIUNI

Vom sprijini oameni și organizații care sunt implicate în viața comunităților lor, să aibă acces la informații și resurse legale, neclientelare, pentru creșterea performanței organizațiilor lor.

Vom încuraja oameni integri, cu competență și experiență, să facă pasul spre politica angajată.

Cu ajutorul experților, vom identifica zona/problema în care statul (oricare ar fi instituția) nu își îndeplinește atribuțiile legale. Vom cuantifica pagubelele produse de inacțiunea statului (acolo unde e posibil, măcar prin dimensiunea cheltuielilor salariale *alocate* unei situații nerezolvate conform legii). Vom adresa întrebări și le vom face publice, vom face interpelări. Vom organiza conferințe de presă și dezbateri publice.

Vom acționa în justiție instituția și persoanele responsabile pe “obligația de a face”, cu solicitarea de daune pentru cei păgubiți de inacțiune.

Vom aduce în atenția publică ineficiența instituțiilor și incompetența/lipsa de viziune a șefilor, prin materiale cu date concrete din care rezultă costurile mai mari pentru societate, rezultate din inacțiunea statului (exemplu: costurile cu protecția socială a unui copil + educație + sănătate, de la naștere până la 18 ani, versus cheltuielile cu asistența socială pe termen lung, și/sau penitenciar pentru un adult; statistic o persoană care a intrat o dată în pușcărie, va avea peste 90% șanse sa revină acolo. De asemenea, sunt mult mai mari costurile cu sănătatea ale unei persoane lipsite de un mediu sănătos în perioada de creștere și dezvoltare, fără educație etc.)

Vom monitoriza respectarea legislației în vigoare de către instituții și vom pune presiune pentru respectarea acesteia (exemplu: Legea educației - cost/elev, nr. maxim de copii/clasă, numărul de consilieri școlari/psihologi per elev, numărul de profesori de sprijin per elev, obligativitatea educației remediale).