fbpx

Rasism si superficialitate parte a II

Ieri domnul Geambasu de la gazeta sporturilor a publicat un articol care are o parte stupefianta pe blogul lui http://blogsport.gsp.ro/geambasu/2012/10/11/jos-discriminarea-sus-incriminarea/

Mai jos raspunsul meu – in italice

A spune bancuri cu olteni, moldoveni şi ardeleni este o formă de rasism? Dar a spune bulibăşeală ce este?.  

Nu exista o contradictie intre banc si rasism. Nu toate bancurile cu olteni, moldoveni si ardeleni sunt rasiste dar unele dintre ele sunt. Acelasi lucru se aplica si pentru bulibaseala. In cazul in care termenul este folosit cu dispret si cu intentia clara de a pune pe cineva intr-o pozitie inferioara atunci este rasism.

Cineva a cărui identitate este secretă, pentru că altfel omul care supraveghează ar fi în pericol de moarte, zice Valeriu Nicolae. De ce s-ar putea simţi totuşi ameninţată o persoană care ne vrea binele şi este remunerată pentru asta?

A suspenda o echipa de fotbal cu cateva mii daca nu zeci de mii de suporteri fanatici este periculos. Pentru a face exemplul mai clar e ca si cum te-ai duce in mijlocul galeriei Stelei si ai incepe sa scandezi pro-Rapid sau pro-Dinamo si sa te astepti sa primesti laude pentru curaj.In ceea ce priveste pericolul de moarte  eu am primit sute de amenintari cu moartea dupa ce am fost acuzat de un ziar romanesc ca am cauzat suspendarea Stelei. Mai mult niste huligani mi-au spart geamurile de la masina.

Referirea la renumerare este artificiala, rau intentionata sau prost documentata. Observatorii pe rasism nu sunt renumerati. Sunt voluntari.

Sau e rău spus “ungurul”? Reformulez. Maghiarul Marton Esterhazi, cetăţean al Republicii Ungare. Aşa sună corect, nu?

Nu ma pricep la ce este “rau spus”. In acest context insa folosirea cuvantului ungur nu are nicio legatura cu rasismul.

Aflăm că Esterhazi n-are nici o competenţă în materie de manifestări rasiste şi xenofobe. Degeaba i s-a părut oficialului UEFA că românii au organizat şi s-au purtat impecabil la meciul Stelei cu danezii, în van a trăit el cu impresia că toate au fost la locul lor, că nimeni şi nimic, înainte, în timpul şi după partidă, nu a lăsat să se întrevadă sămînţa unor manifestări discriminatorii.

Esterhazi nu are competente pe rasism si nici nu a spus ca are. Nu exista nicio legatura intre organizarea meciului si expertiza in domeniul rasismului .Esterhazi nefiind vorbitor de limba romana nu poate sa inteleaga ce scandeaza suporterii. De aici nevoia de a avea observatori care sa vorbeasca aceasi limba ca si suporterii.

Acelaşi Valeriu Nicolae ne anunţă că UEFA are big brotheri secreţi în fiecare ţară afiliată care întocmesc rapoarte despre tot ce ar putea aduce atingere concordiei planetare. Hm! Vi se pare că agenţii cu pricina ar semăna cu securiştii mai vechi sau mai noi? Cu kaghebiştii? Cu salariaţii STASI din RDG? Că şi ei încercau să-şi apere cetăţenii de răul care venea de peste graniţe sub forma imperialismului american şi occidental. Prin urmare îi apărau. Cu preţul persecuţiei. Îi urmăreau, îi fişau, îi recrutau ca turnători. Pe cei care nu voiau să fie nici turnători, nici colaboratori şi nu se potoleau îi băgau în închisori.

Paralele pe care le stabiliti intre raportarea unor incidente rasiste sau violente pe stadioane si ceea ce faceau securistii si kaghebisti sunt stupefiante pentru mine un activist pe drepturile omului. Tortionarii platiti ai KGB sau ai Securitatii pusi pe acelasi loc cu persoane care au primit premii importante pentru activitatea lor sociala cum sunt multi in FARE este cel putin ingrijoratoare. Urmarind logica dumneavoastra huliganul de pe stadion poate sa spuna ca este in aceasi paradigma cu Havel sau Coposu.

Nu sînt pregătit pentru multe şi uneori mă simt discriminat. Pe mine cine mă apără?

Dreptul la opinie, o presa puternica, dezbateriile, puterea de a ne recunoaste greselile, bunul simt si legi facute bine si implementate la fel pentru toti sunt solutiile mele .Ca si cu eliminarea rasismului e nevoie de exercitiu si educatie pentru a avea o democratie functionala pentru toti. In cazul in care cineva ar incerca sa va discrimineze restrictionandu-va dreptul la opinie ar trebui sa va puteti baza pe cei din societatea civila ca o sa va apere.

 PS. Cum colegii dvs de redactie au numarul meu m-as fi asteptat sa ma fi intrebat macar daca observatorii pe rasism sunt platiti sau nu. Inca odata- nu sunt platiti. Ca toti cei care incearca sa faca ceva fac greseli. E parte din viata.Eu am facut multe greseli in trecut.De exemplu am acuzat pe nedrept ca o poza a lui Haldan era o poza a lui Hitler – am preluat o stire fara sa o verific. Mi-am cerut scuze public suporterilor dinamovisti.

Cred ca un semn de normalitate a unei societati care risca paranoia colectiva este sa ne asumam greselile si sa invatam din ele. Parerea mea este ca dumneavoastra ati gresit postand o opinie emotionala care include cel putin o informatie falsa.Speranta mea este ca amandoi vom fi un pic mai buni ca urmare a acestui dialog.

 

Leave a Comment