fbpx

Rasism si superficialitate

Dezbaterile despre rasism in spatiul public sunt din ce in ce mai dese. Incidentele recente de la meciurile Steaua-Rapid si Dinamo-CFR Cluj au generat o multime de reactii  materializate in articole categorice. Au provocat reactia multor trusturi de presa si a multor televiziuni precum si a UEFA, FRF-ului si LPF-ului. Lideri importanti de opinie au considerat ca este necesar sa se pronunte pe marginea acestui subiect. O reactie a Comisiei Europene este asteptata si in mod sigur nu va fi una pozitiva.

De-a lungul timpului am ascultat sau am citit cu atentie pozitiile lui Madalin Voicu, Gigi Becali, Mihai Stoica, Dumitru Dragomir si ale altor cateva  sute de jurnalisti sau personalitati publice pe marginea acestui subiect.

Madalin Voicu este un muzician bun si un politician peste medie, dar asta nu inseamna ca opinia lui despre rasism este una care merita luata in serios. Opinia lui sau a celorlalti mentionati despre fizica cuantica este la fel de irelevanta ca si opinia lor despre scandarile sau banerele de pe stadioane. Niciunul dintre acestia nu au pregatirea necesara pentru a determina ce constituie  sau nu un act de rasism.

Comisiile de disciplina ale LPF-ului sunt pline de oameni care nu au nicio legatura cu analiza rasismului. In mod indiscutabil ei sunt oameni care se pricep la la fotbal, dar nu au si legitimitatea de a emite opinii despre incidente cu caracter rasist sau xenofob.

Expertii ,in general, lipsesc de la aceste discutii. Felul in care este discutat subiectul rasismului  este fie simplist, fie total eronat. Parerile lui Gigi Becali despre tranzactii imobiliare, ale lui Mihai Stoica si Dumitru Dragomir despre managementul unui club de fotbal sunt relevante. Cele despre rasism si xenofobie, nu.

Formatorii de opinie sunt foarte rar si experti pe subiectele despre care discuta. Exemplul Monicai Tatoiu este probabil cel mai strident. Popularitatea  nu ar trebui sa substituie pregatirea profesionala a oamenilor implicati in discutii. Din pacate, nevoie de atentie a celor ca Monica Tatoiu, comoditatea/lenea intelectuala a moderatorilor si a jurnalistilor sau rating-ul par a fi mult mai importante comparativ cu rolul educational al presei si al televiziunii si afecteaza in mod negativ atat discutiile cat si impactul acestora.

UEFA a avut aceleasi probleme ca  LPF-ul in trecut. A decis ca are nevoie de experti pentru aceasta analiza. A creat o organizatie cu rol consultativ pe langa comisia de disciplina, care are experti pe rasism.

FRF-ul de cativa ani buni a inceput sa faca acelasi lucru.

Avem nevoie de discutii despre rasism si xenofobie . A avea prieteni romi sau unguri sau a fi roman, ungur, rom sau orice altceva nu are nicio legatura cu a fi sau nu rasist si nici nu face pe nimeni expert in acest subiect. Gigi Becali, Mihai Stoica, Dumitru Dragomir si Madalin Voicu au avut reactii rasiste sau xenofobe in repetate randuri. Toti au nevoie sa fie educati despre ce inseamna rasism si xenofobie si in niciun caz nu pot sa educe pe nimeni despre acest subiect.

Asa cum nimeni nu se naste hot, evazionist sau criminal nimeni nu se naste rasist. Prejudecatile, la fel ca bagajul de cunostinte, se acumuleaza prin invatare . Din pacate, in acest moment mass-media  tinde sa promoveze ideea ca bogatia, celebritatea sau etnia sunt sinonime cu expertiza si experienta.

Schimbarea este destul de simpla. In cazul rasismului pe stadioane LPF-ul poate face acelasi lucru pe care l-a facut UEFA si FRF-ul. Consultarea expertilor pe rasism in cazul incidentelor reclamate ca fiind rasiste sau xenofobe e nu numai logica, dar poate face mult mai eficienta activitatea ligii.

Valeriu Nicolae este membru al comitetului director al organizatiei Fotbal impotriva Rasismului in Europa (FARE) si fondator al Policy Center for Roma and Minorities. FARE are statut de observator pe langa Comisia de Disciplina a UEFA . Policy Center for Roma and Minorities a primit premiul UNICEF in 2012 pentru cea mai buna initiativa in Sport si Educatie in cadrul Galei Beyond Sports.

 

4 Comments

  1. incerc sa comentez articolul de mai mult timp: rasismul in romani este puternic inradacinat. Si promovat de educatie, mass media, politica. De fapt, e doar o forma de manipulare a populatiei, pe principiul divide et impera, care nu l-au inventat romanii, si nici populatia roma, nici moldovenii contra ardelenilor, nici bucurestenii contra moldovenilor etc. Dar asta o stii.

    Ca sa iti dai seama cat de grav o vad eu, iti zic ca nu am realizat asta decat tarziu in viata. Si mult timp am promovat-o pt ca … nici nu o vedeam.

    1. Domnule, greşeşti profund! nu ne naştem nici rasişti şi nici xenofobi, nu învăţăm la şcoală şi nici în familie să urâm viaţa,m dimpotrivă. Aceste comportamente sunt generate de ostilitatea statului în contra propriilor cetăţeni, este o reacţie la consecinţele politice ale unor demersuri subiective, etnice sau religioase. Pe de altă parte reacţiile nu pot fi oprite de legi ci prin stoparea cauzelor, a elementelor deterministe. Sper ca pe viitor să nu mai induci elemente manipulatoare, citeşte şi gândeşte, desigur dacă eşti de bună credinţă.

Leave a Comment